Wednesday 26.06.2019.
Najnovije vesti
Početna » ZDRAVLJE » Orah hrana za mozak , omega – 3 masne kiseline

Orah hrana za mozak , omega – 3 masne kiseline

Orah hrana za mozak – Orah je omiljeno koštunjavo voće . Njegova zdravstvena dobrobit je dokazana mnogim istraživanjima. Količina omega – 3 masnih kiselina i antioksidanasa mu daje veliku važnost u prevenciji bolesti. Male količine ( jedna dlan pun oraha ) je dovoljno omega – 3 masnih kiselina za ceo dan .

Orah se smatra jednom od najstarijih hranljivih namirnica, jer je rastao kao divlja biljka u vidu orahovih šuma. Ne zna se njegovo tačno poreklo, ali smatra se da potiče iz Azije, a odatle se preko Mediterana proširio po čitavom svetu.

Oduvek su bila oprečna mišljenja o ovom blagotvornom voću, u pojedinim mitologijama je potpuno ocrnjen, dok su ga druge kulture smatrale svetim voćem. Međutim do savremenog doba se zadržao kao deo obreda, najčešće kao simbol plodnosti.

U poređenju sa ostalim koštunjavim voćem, smatra se najzdravijim, pre svega zbog velikog sadržaja omega – 3 masnih kiselina, ali i zbog duplo većeg sadržaja antioksidansa.

Omega – 3 masne kiseline imaju protivupalna svojstva i pružaju zaštitu kardiovaskularnog sistema, snižavanjem krvnog pritiska. Konzumiranjem 30 – 50 g oraha dnevno, obezbeđuje se dnevna propisana doza omega – 3 masnih kiselina i znatno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Ove kiseline sprečavaju oksidaciju LDL, „lošeg“ holesterola, iako se orasi smatraju masnim voćem.

Orah hrana za mozak 

Antioksidansi koji su prisutni u orasima su boljeg kvaliteta u odnosu na one koji se nalaze u ostalom koštunjavom voću i samim tim efikasniji su u sprečavanju oštećenja ćelija organizma, pri reakcijama oksidacije i štetnom delovanju slobodnih radikala. Na ovaj način orasi su i zvanično zaštitnici zdravlja u borbi protiv kancera.

Kalorijska vrednost oraha je velika, 100g oraha ima oko 650kcal, odnosno 2738KJ. U najvećem procentu kreću se masti 63 – 65%, ali ukoliko se unose u kontrolisanim količinama, mogu i da podstaknu gubitak telesne težine, jer vrlo brzo zasite.

Orasi su bogati proteinima, dijetalnim vlaknima i vitaminima. Dominiraju vitamini grupe B: B1, B2, B3, B5 i B6, ali prisutni su i vitamini PP, E i A. Minerali koji su prisutni u ovom hrskavom voću su: kalijum, kalcijum, natrijum, gvožđe, fosfor i magnezijum.

rezidba oraha zasad oraha orah sorte siva pegavost orahaKarakteristično za orahe je da nije samo plod lekovit i hranljiv, već izuzetna lekovita svojstva poseduje mlado lišće. Čaj od lišća u kombinaciji sa medom koristan je za čišćenje i jačanje organizma. Pre svega pokazao se kao efikasan za poboljšanje varenja, protiv čireva, kostobolje. Koristi se za ispiranje desni radi sprečavanja bolesti i krvarenja istih, za ispiranje upaljenih očiju, gnojnih rana. Takođe mogu se lečiti brojne nepoželjne promene na koži, kao što su bubuljice, kraste, lišajevi ili radi sprečavanja prekomernog znojenja nogu.

Specifičan ukus koji orah poseduje čini ga odličnim dodatkom slatkim, slanim jelima, ali i salatama. Zvanična medicina ga priznaje kao lekovitog. Svakodnevnim korišćenjem u određenoj količini orasi će nam omogućiti bolje zdravlje,veću energiju i živost organizmu.

Ana Đorđević, dipl. ing. prehrambene tehnologije

foto pixabay.com

Orah hrana za mozak

Pročitaj i ...

seminari organski proizvoda na organska proizvodnj u austrijia banat organska proizvodnja

Vlakna u ishrani donose nam zdravlje

Kako se izboriti sa onim divnim masnim đakonijama - vlakna u ishrani će Vam smanjiti masti u organizmu.