Najnovije vesti
Početna » ZDRAVLJE » Med svaki dan – Festival meda Novi Sad

Med svaki dan – Festival meda Novi Sad

Med svaki dan – Koliko puta su Vam rekli da svakodnevno korištenje meda i proizvoda od meda doprinosi vašem zdravlju? Da li ste ih poslušali ? Sada nemate izgovor – od 21 do 23. septembra 2018. godine na Trgu slobode u Novom Sadu se održava 24. Festival meda.

Iz cele Srbije će medari ponuditi med koji su vredne pčele donele u košnice. Ove godine su prinosi meda zadovoljavajući. Prilika je da kupite med sa Rtanj planine, med sa  suncokretove paše i naravno lipov med sa Fruške gore.

Veoma je važno da ponesete i preparate od meda – propolis, matični mleč, perga. Velike zdravstvene vrednosti ih preporučuju – dolazi jeseni zima i ko ne poželi topao čaj sa medom i medenjacima ( kolačići sa medom ).

Med svaki dan

O pčelama su pisali još u rimsko doba i hvalili njihov med koji pomaže zdravlju. Aristotel , u staroj Grčkoj, je u knjizi “Govor životinja” ukazao kako propolis uspešno pomaže kod sprečavanja infekcija, ubrzava zarastanju rana. Zato pročitajte o propolisu i pergi.

PROPOLIS – pčelinji proizvod koji pomaže kada nas napadnu virusi, bakterije , gljivice. Pomaže organizmu da se izbori sa njima i ubrzava regeneraciju tkiva, pojačava imunološki sistem. Prave ga mali broj pčela radilica – one sakupljaju smolastu supstancu sa pupoljaka i kore drveća i koriste ga za izgradnju ulaza u košnicu.

PERGA – najkvalitetnije što Vam pčele mogu ponuditi . Perga je fermentisani polen – pčele pune svaku ćeliju saća sa 2/3 polena, dodaju kvasce, fermente, enzime zatim je zatvore sa medom i tako je konzervišu. Posle 15 dana fermentacije pčelari je vade posebnim vadilicama , mešaju sa medom i stavljaju u zamrzivač. Cena je visoka – čak i 1 gram za 100 dinara, ali dobrobiti za zdravlje su mnogostruko vredniji. Perga u svom sastavu ima aminokiseline, enzime, vitamine , ali ima i RUTIN  koji jača krvne sudove, pomaže u borbi sa anemijom. 

Dobrodošli!

foto pixabay.com

Med svaki dan

Pročitaj i ...

surutka

Surutka – slatka i kisela, bogatstvo minerala

Zdravsvene prednosti upotrebe surutke kisele ili slatke su brojne.