Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Trešnja izbor zemljišta i podloga garantuje rod

Trešnja izbor zemljišta i podloga garantuje rod

Trešnja izbor zemljišta i podloga – Trešnja, a naročito višnja nisu veliki probirači zemljišta. Najbolje uspevaju na dubokim, rastresitim, propusnim, umereno vlažnim i plodnim zemljištima. Najpogodniji tipovi zemljišta za njihovo gajenje su gajnjače, aluvijalna zemljišta, karbonatni černozemi i lakše smonice.

   Zahtevi trešnje i višnje prema zemljištu zavise od podloge na kojoj su kalemljene sorte.

   Divlja trešnja zahteva duboka, rastresita , umereno vlažna i plodna zemljišta.

   Trešnja i višnja ne podnose teška, zbijenai vlažna zemljišta kao ni zemljišta na kojima dolazi do zabarivanja. Na teška zemljišta više je osetljiva trešnja od višnje, a od podloga najosetljivija je magriva, zatim divlja trešnja, dok su nešto manje osetljive podloge koje potiču od višnje.

     Trešnja izbor zemljišta i podloga garantuje rod

Za gajenje trešnje i višnje najpogodnija su zemljišta slabo kisele ili neutralne reakcije.

     Optimalna PH vrednost je 5,5-7,5. Zemljišta sa većim sadržajem fiziološki aktivnog kreča (iznad 10%) nisu pogodna, jer se na njima može javiti hloroza usled blokade nekih mikroelemenata. Na krelnim zemljištima kao podlogu treba koristiti magrivu.

     Poželjno je da zemljišta za gajenje trešnje i višnje sadrže najmanje 2 % humusa, kao i 7 mg P2O5 i 20 mg K2 na 100 gr vazdušno suvog zemljišta.

   Biljana Milosavljević

foto pixabay.com

Trešnja izbor zemljišta

Pročitaj i ...

maline politika malinari ponovo

Malinari ponovo na barikadama traže fer cenu

Berba malina donosi neizvesnost, malinari ponovo na barikadama? Cena u otkupu je 100 dinara,dok proizvodnja jednog kilograma maline košta najmanje 139 dinara!!!