Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Novi sistem zaštite voćnjaka , povrtnjaka, vinograda

Novi sistem zaštite voćnjaka , povrtnjaka, vinograda

NOVI SISTEM ZAŠTITE – savremeni voćnjaci su zaštićeni klasičnom mrežom. Efekat je očigledno dobar, ali za voćare ekonomski je veliko ulaganje ( kod nas od 10 .000 – 15.000 eura po hektaru ). U dalekom Čileu, velikom svetskom proizvođaču voća primenjuje se novi sistem zaštite – Wayki.

Ovaj sistem nudi jednostavno rešenje koji omogućuje da jedan radnik sam izvrši pokrivanje ili uklanjanje pokrivača na površini od jednog hektara voćnjaka u samo 20 minuta. Do sada je sistem korišten za zaštitu trešnje

Novo rešenje za zaštitu useva omogućuje otvaranje i zatvaranje zaštitnog pokrivača voća u nekoliko minuta. To Vam  obezbedjuje povećanu efikasnost, niže troškove proizvodnje i bolji kvalitet Vaših proizvoda . Sistem Wayki uskoro će biti instalirano u trešnjinim voćnjacima u Italiji, Norveškoj i još nekim zemljama Evrope kao novi vid zaštite. 

Kod većine postojećih automatskih ili poluautomatskih sistema proces otkrivanja zaštite radi , naprimer obojenosti plodova ili postavljanja zaštite radi sprečavanja pucanja plodova trešnje od viška vlage , traje mnogo duže i zahteva puno više rada. Kao što znamo, problem radne snage je izražen u poljoprivredi – ovo je način da sa manje radnika, uz finansijske uštede ostvarite visok kvalitet plodova uz manje troškova. Uzgajivači mogu koristiti novi sistem kako bi svoje useve izložili prirodnim povoljnim uslovima što je duže moguće, dok ih istovremeno štite od opasnosti, poput kiše ili grada, i može se brzo postaviti kada se nepogode pojave.

NOVI SISTEM ZAŠTITE  

Sistem ima princip rada sa konvencionalnom ručicom, koja okreće mehanizam za namotavatanje kako bi otvorio ili zatvorio pokrivač.

Vremenske (ne)prilike su sve češće u Evropi i novi sistem Wayki omogućava brzu primenu sredstava za pokrivanje sa uštedom radne snage i vremena.

Sistem zaštite nalazi se iznad strukture postojećih stubova i može koristiti različite vrste pokrivača na istom prostoru voćnjaka – zavisno od ekspozicije voćnjaka. Kako se koristi za zaštitu trešnje,  tako se sistem razvija za buduću upotrebu u novim zasadima borovnica, jabuka, kao i vinogradima.

Ako su plodovi duže izloženi vazduhu i Suncu, a ne unutar veštačke mikroklime stvorene pod pokrivačem, dobijamo čvršći i slađi plod, bolju obojenost. U slučaju trešanja pod stalnim mrežnim pokrivačem plod je mekši i manje sladak.

Wayki je razvijen u Čileu, gde se procjenjuje da će proizvodnja trešnje do 2020. godine biti na skoro 40 000 ha. Patentirani Wayki sistem košta 350-450 eura po liniji, zavisno od dužine linije i udaljenosti između stubova.

foto pixabay.com

Novi sistem zaštite voćnjaka

Pročitaj i ...

borovnica na

Borovnica na bankovima – koji su načini zaštite od korova?

Tokom cele godine borovnica zahteva negu - sada je potrebno sprečiti korove da rastu u plantaži.