Wednesday 26.06.2019.
Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Nerodnost voćaka u mladenačkom razdoblju

Nerodnost voćaka u mladenačkom razdoblju

Nerodnost voćaka u mladenačkom razdoblju – Na nerodnost voćaka, što se najviše sagledava u odsutnosti formiranja cvetnih pupoljaka, utiču različiti činioci i uslovi uzgoja, kao i stanja razvoja pojedinih individua tokom ontogenetskog razvoja, od začetka života biljaka do prirodne smrti. Mladalački period je razvoj voćaka vegetativno razmnoženih od sadnje do plodonošenja.

Mladenačka nerodnost voćaka najviše zavisi od podloge, sorte i načina rezidbe, kao i od ekoloških uslova uzgoja. mlade voćke se odlikuju izraženim rastom vegetativnih organa, sve dok ne dosegnu maksimalnu veličinu krune, uslovljene i određene genotipom sorte i činiocima sredine.

Uticaj podloge

Podloga može imati značajan uticaj na trajanje mladenačkog perioda. Ukoliko je jedna sorta jabuke okalemljene na sejancu, mladenački period je duži nego u iste sorte okalemljene na neku vegetativnu podlogu. Primer sorta crveni delišes, na divljaci počinje plodonošenje u šestoj ili sedmoj godini, a okalemljene na podlozi Emix, s plodonošenja počinje u trećoj ili četvrtoj godini nakon sadnje.

Slična je situacija kod kruške. primer, sorta krasanka okalemljene na dunji počinje plodonošenje u trećoj, a na sejancu kruške u petoj ili šestoj godini. sorta požegača na podlozi Dženarike počinje da rađa u šestoj ili sedmoj godini, a na vlastitom korenu u četvrtoj godini.

Uticaj sorte

Sorta, kao genetski faktor ima velikog uticaja na trajanje mladenačke nerodnosti. To je naročito izraženo kod sorti zlatni delišes i zlatne pramenke, koje počinju s plodonošenjem več u trećoj godini, dok u istim uslovima na istoj podlozi naše sorte budimka; šumatovka i druge, plodonose znatno kasnije. Uticaj sorte na trajanje mladenačkog razdoblja izražen je i kod koštičavih voćnih vrsta. (B. Pejkić, 1988).

Nerodnost voćaka u mladenačkom razdoblju 

Uticaj rezidbe

Odmah posle sadnje voćaka nastaje razdoblje rastenja i formiranja krune, koja bi trebao biti dobro razvijena i pravilna. Upravo zbog toga bi trebalo prilagoditi agrotehničke mere, od kojih je posebno važna rezidba voćaka, u cilju formiranja oblika krune. Razvitak i porast skeletnih grana i grančica trebalo bi biti umeren i da odgovara biološkim osobinama sorte i uslovima sredine.

Posebno je značajno obratiti pažnju na dužinu rezidbe, jer svaka kratka rezidba podstiče jači vegetativni razvoj voćaka, koje uglavnom u tom razdoblju ispoljavaju bujan porast. Kratka rezidba kod svih voćnih vrsta produžava trajanje mladenačkog razdoblja, a duga rezidba ga skraćuje. Zato bi trebalo voćke u prvim godinama po sadnji što manje orezivati, a jedan od bitnijih razloga je skraćenje trajanja mladenačkog razdoblja. 

Nerodnost voćaka

Uticaj prehrane

Đubrenje azotom, pored drugih agrotehničkih faktora, u velikoj meri može uticati na trajanje mladenačkog razdoblja voćaka. Zbog toga se preporučuju umerene doze tog đubriva da ne bi došlo do produženja trajanja mladenačkog razdoblja. Prilikom određivanja sadržaja i potreba za azotom trebalo bi biti umeren i racionalan, jer i izrazito mala količina azota može  negativno uticati na vegetativni porast, ili zemljišta mogu prouzročiti produženje mladenačkog razdoblja voćaka. pored navedenih faktora koji utiču na trajanje mladenačkog razdoblja voćaka, određen uticaj ima sistem i način uzgoja (na primer piramidalna kruna; kosa; pravilna ili nepravilna palmeta).

Agrotehnika u prvim godinama može skratiti trajanje mladenačke nerodnosti. Kod vrsta voćaka, mladenački razdoblje jabuke i kruške traje duže, dok je kod koštičavih vrsta nešto kraći,  naročito kod breskve, marelice i badema.

Nerodnost voćaka

Nešto duži mladenački razdoblje nerodnosti je na podlogama:

  • Prunus insititia,
  • Prunus avium i
  • Prunus cerasifera.

Ipak od svih voćnih vrsta najkraći mladenački period imaju rodovi Rubus, Ribes, Fragaria i druge voćke.

Mr. Branko Tanasković

PSSS Čačak

Pročitaj i ...

čačanska bestrna pegavost kupine

Purpurna pegavost kupine i kako je štititi

Mnoge bolesti napadaju kupine, ali u junu je naročito opasna ljubičasta pegavost kupine.