Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Maline donose zaradu ove godine ili …

Maline donose zaradu ove godine ili …

Maline su dugo za uzgajivače bile profitabilne, ali poslednjih godina više nisu. Da li maline donose zaradu? Dogovoreno je da cena ove godine omogući profit i proizvođačima, ne samo otkupljivačima i da se PDV uplaćuje direktno proizvođačima. Prve ponude za otkup, avans, su 120 dinara za kilogram, ali to nije dovoljno.

Na sastanku u Vladi Republike Srbije su usaglašene proizvođačke cene od 110,90 i čak 139,30 dinara za kilogram. Da li to znači da će otkupljvači platiti više od 180 dinara za kilogram? Videćemo u sezoni branja.

voćne mušice sadnja malina azijska voćna
Da li maline donose zaradu ove godine?

Ove godine se očekuje manja svetska proizvodnja maline za oko 10% – ukupno se očekuje 540.000 tona. To daje nadu malinarima u Srbiji, ali istovremeno mnoge zemlje intenzivno podižu malinjake. U periodu od 2007. do 2017. godine svetska proizvodnja malina je porasla za 46%. Čile je januara 2019. podigao cene smrznute maline u izvozu i tako omogućio da i drugi prate taj trend. Čile godišnje proizvodi 39.800 tona.

Srbija skoro celokupan izvoz bazira na smrznutoj malini, ali tržište EU sve više traži sveže, zdravo voće. Izvozna cena smrznute maline 2017. godine, prosečna, je 2,50 US dolara za kilogram. Izvoz maline 2017. je vredeo 241 milion US dolara. Najviše se izvozilo u Nemačku, Francusku, Belgiju. Na tim tržištima nam je najveći takmac Poljska.

Da bi se osvarila viša cena i veći profit prodajom sveže maline potrebno je usaglasiti standarde, omogućiti “hladni lanac” i tako ostvariti veći izvoz sveže maline – cene su u korist sveže maline. Udruženje “Ariljska malina” je dobilo sertifikat o zaštiti geografskog porekla maline i tako pokušava da dobije višu cenu na izvoznim tržištima.

Povećanje troškova proizvođačima donosi i obaveza prijave radnika. Svaki dan po jednom radniku je 300 dinara. Ako radnik ubere tokom radnog dana 25 kilograma to je novi trošak po kilogramu od 12 dinara. Uz prinos malina po hektaru od 5.000 kilograma ukupno je to 60.000 dinara. Da li će cena u otkupu “pokriti” ovaj izdatak? 

malina donosi zaradu
Maline donose zaradu? Da.

Najviše se gaji Villamet, ali da li je vreme da se razmisli o uzgoju drugih sorti? Villamet će ostati dominantna sorta, ali da se gaje i sorte koje su za svežu upotrebu jer tržište postoji. Kako da povećamo prosečni prinos po hektaru za 30%? Tako bi povećali prihod više nego što rastu proizvođački troškovi po kilogramu, ostalo bi više u budžetu gazdinstva. Na kraju, ali ne poslednje – prerada maline je uslov da se zaradi više jer viši stepen prerade maline doneće i veći profit. 

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

ugovorite sadnice sadnja trešnje mašinsko orezivanje zelena rezidba rasadnik u sremu

Smrdibube – azijske bube nanose štete u našim voćnjacima

Najbolja zaštita je fizička zaštita od smrdibube - azijske bube (mreže protiv insekata).