Wednesday 21.08.2019.
Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Malina zaštita od malinine bube u cvetanju

Malina zaštita od malinine bube u cvetanju

Maj mesec je vreme kada se malina štiti od brojnih štetnika. Jedan od njih je i malinina buba koja je poznata kao opasna štetočina cvetnih pupoljaka, cveta i ploda maline u nas.

Kada se javlja masovno, što nije redak slučaj, smanjuje prinos i do 80%. Ukoliko su klimatske prilike povoljnije ( toplo i suvo vreme ) ženke su aktivnije. Ima jednu generaciju godišnje i prezimljava kao odrasli insekt, koji se pojavljuje krajem aprila i početkom maja. Period izletanja je razvučen, i traje sve do kraja juna. Masovno se javlja kada je malina u fazi cvetnog pupoljka (oko sredine maja) kada se dopunski hrani, kopulira i polaže jaja u cvet. Kako po izletanju nisu polno zreli, dopunski se hrane mladim lišćem, uglavnom na novim izdancima, kao i cvetnim pupoljcima i cvetovima drugih voćnih vrsta (trešnje, višnje, jabuke, gloga).

Kod velikih oštećenja list izgleda poderano, bez lisne mase, i samo sa lisnim žlezdama. Kasnije se malinina buba premešta na cvetne pupoljke i hrani mladim cvetovima. Ženke polažu jaja u skoro otvorene cvetove (između prašnika i tučka), a kada se larve ispile hrane se i razvijaju u plodovima maline. često se, prilikom branja plodova, mogu naći između ploda i peteljke, mada se često zadržavaju u udubljenju ploda.

Malina zaštita od malinine bube u cvetanju

1./ Dopunska ishrana imaga u proleće se vrši prvo na cvetnim pupoljcima i cvetovima trešnje, višnje i drugih biljaka iz porodica ruža kojima se cvet obrazuje ranije nego kod maline, a zatim kada se pojave cvetni pupoljci maline dolazi do masovne pojave imaga. Kroz mali otvor koji načini imago se uvlači u pupoljke te se tu hrani, ili se, ako je napadnut cvet, uvlači između prašnika i tučka gde se mogu nekada pronaći i po 10 imaga. Oštećeni pupoljci se suše, a kod jače napadnutih cvetova retko se obrazuje plod.

2./ Na zrelim plodovima larve se obično nalaze u cvetnoj loži. Iako se u kontroli ove štetočine mogu primeniti mehaničke (skupljanje insekata sa cvetova u ranim jutarnjim satima) i agrotehničke (jesenja i prolećna obrada malinjaka, pri čemu se imago izbacuje na površinu), najbolji rezultati se ipak postižu upotrebom hemijskih sredstava.

Hemijska zaštita je usmerena na odrasle insekte u periodu dopunske ishrane. Dostupni insekticidi su: cipermetrin (Cipkord), bifentrin (Fobos-EC). Hemijski tretmani se izvode do početka cvetanja. Dvorodne sorte uglavnom uspevaju da izbegnu ovu štetočinu.

Vladimir Kostić dipl. inž. zaštite bilja

PSSS Kraljevo

Pročitaj i ...

šarka šljive šljivin smotavac

Šljivin smotavac – počinje piljenje larvi

Vizuelnim pregledima registrovano je prisustvo položenih jaja I generacije šljivinog smotavca i u toku je početak piljenja larvi.