Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Purpurna pegavost kupine i kako je štititi

Purpurna pegavost kupine i kako je štititi

Vreme je za zaštiru jer purpurna pegavost kupine je opasna bolest. Najviše se javlja u junu mesecu. Izaziva je gljiva Septocyta ruborum. Usled pojave purpurne pegavosti zabeleženi  gubici do 80%. Prvi simptomi bolesti na listu se javljaju tokom leta. Uočavaju brojne sitne, okrugle pege sivosmeđe boje.  Pege se ponekad spajaju i mogu dovesti do sušenja lista.  No, one su daleko manje značajne od pega na stablu. U proleće, kada mladi izdanci dostignu dvadesetak centimetara gljiva vrši infekciju. Kako se izdanci sukcesivno pojavljuju tokom proleća i leta oni bivaju zaraženi. Zaraza kasnije zahavata i gornje delove izdanka tako da oni mogu biti zahvaćeni celom svojm dužinom. Međutim zaraza se na njima ne primećuje.

Patogen prezimljava u vidu micelije i piknida u kori rodnih (dvogodišnjih) izdanaka. Piknidi dozrevaju u martu i probijaju epidermis.

Piknospore se raznose kišnim kapima u periodu od aprila do avgusta. Najviše piknospora se oslobodi u junu. Posle ostvarene infekcije nastaje period inkubacije. Inkubacioni period traje dosta dugo, do tri meseca. Zapažanja u polju su pokazala da period maksimalnog oslobađanja piknospora u polju i pojave pega traje od 5-8 meseci. U proleće, pri rezidbi kupine zaražene izdanke treba odstraniti. Veliki problem u kontroli ove bolesti je to što se zaražene biljke ne uočavaju, one u tekućoj vegetaciji, kad su inficirane, ne ispoljavaju znake zaraze na stablu. Prvi simptomi se primećuju tek naredne godine, kada biljka prođe kroz period niskih temperatura. Zbog toga i jeste veliki problem kontrole ove bolesti. Izdanci zaraženi u tekućoj vegetaciji se ne prepoznaju do proleća sledeće godine.

Purpurna pegavost kupine i kako je štititi

Suzbijanje purpurne pegavosti kupine preporučuju  se tretmani bakarnim preparatima na početku vegetacije, a kasnije periodična primena preventivnih i sistemičnih fungicida u kombinaciji  u zavisnosti od vremenskih prilika.

Dobru efikasnost su pokazali  fungicidi :

  • Quadris (azoksistrobin),
  • Cabrio top (piraklostrobin+metiram),
  • Signum (boskalid+piraklostobin),
  • Strobi (kresoksim-metil),
  • bakarni preparati…

Najviše gajene sorte kupina u nas (Čačanska bestrna i Tornfri) su osetljive prema ovoj bolesti.

Zorica Lazić, dipl.ing.

PSSS Užice

Kako ostvariti DOBAR PRINOS KUPINE OVDE

Pročitaj i ...

ugovorite sadnice sadnja trešnje mašinsko orezivanje zelena rezidba rasadnik u sremu

Smrdibube – azijske bube nanose štete u našim voćnjacima

Najbolja zaštita je fizička zaštita od smrdibube - azijske bube (mreže protiv insekata).