Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Lisna vaš crvenih gala jabuke vreme zaštite

Lisna vaš crvenih gala jabuke vreme zaštite

Lisna vaš crvenih gala jabuke (Dysaphis devecta) se razmnožava samo na jabuci. Ova štetočina prezimljava u stadijumu jajeta, koja su položena na kori drveta ili duboko u pukotinama kore debla ili ramenih grana. Na listovima se stvaraju crvene gale i takvo lišće se uvija ka naličju čime se smanjuje lisna površina (vaši sisaju mlado lišće, koje se kovrdža i crveni). Na naličju lišća u uvijenim delovima nalaze se kolonije vaši. Najčešće, takvo napadnuto lišće u toku meseca jula otpada. Ne napada plod, ali u slučaju jačeg napada može da se pojavi crvenilo i na njima.

Lisna vaš crvenih gala jabuke vreme zaštite

Ova vrsta ima četiri generacije godišnje. Lisna vaš crvenih gala jabuke ima prelaznu hraniteljku koja je iz porodice trava, na koju preleće krajem maja i juna meseca. Na jesen polaže tamna crna jaja na koru pored pupoljaka. Larve se pile rano u proleće u vreme listanja i kolonije se nalaze na lisnim pupoljcima. Kasnije dolazi do naseljavanja mladih letorasta.

Suzbijanje se sprovodi pre ili posle cvetanja i prag štetnosti je 5% mladara sa kolonijama. iz grupe piridinneksakarboksamida insekticid – aficid Teppeki 500WG 0,012-0,014%.

 Zoran Panajotović, dipl.inž.

Actara 25 WG ( a.m.tiametoksam 250 g/kg) u koncentraciji 0,2% ( karenca 21 dan )
Volley 20 SP ( a.m.acetamiprid 200 g/kg) u koncentraciji 0,02-0,025% ( karenca 28 dana )

Pripremio: dipl ing polj Predrag Nastić

foto pixabay.com

Lisna vaš crvenih gala

 

Pročitaj i ...

borovnica na

Borovnica na bankovima – koji su načini zaštite od korova?

Tokom cele godine borovnica zahteva negu - sada je potrebno sprečiti korove da rastu u plantaži.