Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Kruška Abee Fetel je veoma rodna sorta

Kruška Abee Fetel je veoma rodna sorta

Kruška Abee Fetel je francuska sorta i trenutno je jedna od vodećih sorti kruške u Srbiji. Sazreva u drugoj polovini septembra – (+30 dana u odnosu na Vilijamovku). Stablo je srednje bujno, sa srednje razvijenom krunom. Sa dunjom ima vrlo dobar afinitet. Pogodna je za sve oblike krune i sisteme gajenja. Odgovaraju joj plodnija zemljišta (sa većim sadržajem humusa) kao i jaka (preporuka kratka rezidba na pet rodnih pupoljka) i intenzivna rezidba. Cveta srednje pozno, istovremeno sa vilijamovkom. Dobar je oprašivač za mnoge sorte krušaka (boskova bočica, vilijamovka, junska lepotica, krasanka, rana moretinijeva, crvena bilijamovka i dr.), dok nju dobro oprašuju (boskova bočica, vilijamovka, krasanka, pakhams trijumf, rana moretinijeva, hardijeva maslovka, konferans i dr.).

Kruška Abee fetel je veoma rodna sorta

Fetelova je vrlo rodna kruška. Prvo rodi u trećoj godini i rađa redovno i obilno. Po rodnosti je slična boskovoj bočici. Ona je izrazito jesenja sorta kruške. Plod je srednje krupan do krupan, prosečne težine oko 190 gr. Kod nje se ispoljava i partenokarpno obrazovanje plodova.

Plod je atraktivnog izgleda, izduženo – kruškast, zbog čega se teško pakuje. Po površini je često neravan, pa čak i gukast, naročito u delu ka čašici. Najveća širina ploda je na ¼ od čašice, odakle se ka čašici postepeno zaobljuje, dok se ka peteljci naglo izdužuje i sužava. čašica je srednje velika i poluotvorena. Smeštena je u plitkom do srednje dubokom i prilično širokom udubljenju. Peteljka je prosečno dugačka oko 2 cm. Ona je zdepasta, mesnata i najčešće direktno prelazi u plod. Pokožica je tanka, glatka i sjajna, osnovne boje zelenkasto žute dok je boja prevlake slamastožuta. Oko peteljke i u donjem delu ploda prevlaka je mestimično prožeta rđastim flekama koje predstavljaju karakteristiku ove sorte. Meso ploda je beličastožućkasto, meko, sočno, osrednje topljivo i slatko – nakiselog ukusa.

Mogućnost čuvanja je vrlo dobra. Na vreme ubrana u običnim skladištima čuva se do mesec dana, a u hladnjačama 4 do 5 meseci. U ukupnoj godišnjoj proizvodnje kruške u EU, posmatrano kroz zastupljeni sortiment, sorta fetelova je u samom vrhu (2011. god. bila je na drugom mestu u ukupnoj proizvodnji iza konferansa a ispred vilijamovke). U Italiji je vodeća sorta.

PSSS Vranje

mr Nebojša Mladenović, dipl. ing.

Pročitaj i ...

kajsija kotlasta kruna savetovanje voćara kajsija rodne apopleksija kajsije kajsija generativne koju vrstu

Koju vrstu đubriva primeniti u voćnjaku za dobru berbu?

Pravilan izbor đubriva može doneti dobar rod, ali koju vrstu đubriva izabrati za svoj voćnjak?