Tuesday 23.04.2019.
Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Kovrdžavost lista breskve -zaštita zimi

Kovrdžavost lista breskve -zaštita zimi

Kovrdžavost lista breskve je najčešća bolest breskve i nektarine. Kada u vreme bubrenja pupoljaka breskve potraje toplo i kišovito vreme, znakovi bolesti mogu se pojaviti na gotovo svim listovima. Regeneracija ukovrdžanih listova iscrpljuje biljku, negativno utiče na formiranje cvetnih pupoljaka i slabije odrvenjavaju lastari. Takva stabla su podložna zimskom imrzavanju.

Bolest se poznaje po ukovrdžanom lišću. Po završetku listanja pojedini listovi postaju, mehuravi i zadebljali, često veći od normalnih listova i lako se lome. Zavisno od sorti, delovi lista mogu biti zeleno-beli ili crvene boje. Ubrzo se deformisani listovi osuše i otpadnu pa je u maju i junu mogućmpotpuni gubitak lišća.

Osim na lišću, moguća je, ali nešto ređe, pojava simptoma bolesti na lastarima i plodovima. Zaraženi lastari su zadebljali i deformisani, a na plodovima se javljaju mehurasta ispupčenja. Uzročnik kovrdžavosti lista breskve je gljiva Taphrina deformans koja prezimljava na kori, grančicama ili u pupoljcima. Zaraza breskve i nektarine uzročnikom kovrdžavosti lista moguća je samo na mladom, nediferenciranom tkivu uz dovoljno kiše. Optimalna temperatura za ostvarivanje zaraze je 15,5 – 21°C, a za razvoj kovrdžavosti breskve oko 20°C. Prema tome, kritičan period za primarnu infekciju breskve je od početka bubrenja pupoljaka pa do pojave zelene tačke, a za ostvarivanje infekcije je (uz prisustvo uzročnika bolesti) potrebna i kiša. Takođe, je dobro znati da nema sekundarnog širenja bolesti u voćnjaku.

Kovrdžavost lista breskve -zaštita zimi

Obzirom da do infekcije breskve može doći samo u kišnim danima u fazi prolistavanja potrebno je preventivnu zaštitu fungicidima obaviti pre nego se ostvare povoljni uslovi za infekciju – pre najavljene kiše.

1./ Do faze bubrenja pupoljaka za zaštitu od kovrdžavost lista breskve koriste se fungicide na bazi bakra (Funguran, Kocide, Cuprozin, Plavi kamen, Blauvit, Bakarni kreč, Neoram, Kocide, Cuprablau).

2./ Bakarni fungicidi su tokom vegetacije fitotoksični na breskvama i nektarinama pa se nakon faze bubrenja pupoljaka pa do cvetanja preventivna zaštita obavlja preparatima na bazi hlorotalonila (Bravo, Odeon, Dakoflo), ditianona (Delan 700 WDG, Delan SC 750, Delan 500 SC) ili dodina (Dodin S-65, Chromodin S-65).

Prskanje je potrebno izvesti u vreme bez vetra uz povećan utrošak tečnosti. Ostvarena infekcija uzročnikom kovrdžavosti breskve ne može se naknadno suzbiti te je zaštitu potrebno izvesti isključivo preventivno – pre kiše.

Savetodavac: Slavica Stojkić, dipl.inž.

Literatura: Mikoze biljaka, M. Ivanović

foto pixabay.com

Kovrdžavost lista breskve

Pročitaj i ...

breskve šupljikavost lišća breskve faze razvoja hladnjača rokovi breskva evropski voćnjak

Šupljikavost lišća voćaka – breskva, kajsija, trešnja …

Posle opadanja cveta javlja se bolest šupljikavost lišća trešnje, kajsije, breskve.