Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Kajsija EU proizvodnja manja za čak 25 procenata ?

Kajsija EU proizvodnja manja za čak 25 procenata ?

Kajsija EU proizvodnja – prošla sezona je zabeležila visoke prinose, ali je cena kajsija u EU bila niska. Potrošači nisu bili zainteresovani toliko za kajsiju kao za bobičaste voćne vrste.  Sada je situacija obrnuta – veliki evropski proizvođači kajsije Italija, Španija, Francuska , Grčka su imali zimske periode sa mrazevima koji su oštetile voćkei njihov rod.

Smanjenje roda će biti sigurno za 18 % , ali je moguće da se smanjenje roda pokaže i veće. Još uvek proizvođači se nadaju da će nastupajući period pomoći u oporavku voćki i sačuvati plod. Italija očekuje 201.000 tona, Španija 142.000 tona, Francuska 134.000 tona, Grčka, kao najmanji proizvođač u ovoj četvorki sa 80.000 tona.

Berba će kasniti za 10 – tak dana i to daje nadu voćarima u kvalitet voća. Udruženja voćara su prošle sezone bila zabrinuta zbog cena, sada će cene verovatno biti veće, alida li će potrošači pristati na tu cenu ? 

Kajsija EU proizvodnja

Statistika neumoljivo ukazuje da potrošnja kajsije opada, kupci više kupuje ostale vrste voća – bobičasto voće, jabuke, agrume … Da bi se podstakla potrošnja očigledno se mora sprovesti  velika kampanja u marketima, velikim trgovinskim lancima, obavestiti potrošače o zdravstvenim dobrobitima kajsije. 

Primer proizvođača jabuka je veoma poučan. Stvaranjem novih, klupskih sorti su uspeli izazvati interesovanje potrošača. Zdravstvene koristi za potrošače su visoko na skali razloga zbog kojih potrošači kupuju jabuke. Proizvodnja snek – pakovanja ( pakovanje oguljenih, isečenih jabuka, sa prelivima ) male gramaže – za poneti,  je uslovila dalji rast prodaje . Proizvodnja Rockit jabuka malih dimenzija u praktičnom pakovanju – za poneti. Marketing mora da obezbedi prepoznatljivost, stvori interesovanje potrošača i poveća prodaju.

Srbija još nije iskoristila šansu razvoja intenzivnog uzgoja na plantažama kajsije. Izradom rejonizacije kojom rukovode stručnjaci instituta u Čačku, Novom Sadu, Beogradu će dati pravu sliku gde treba gajiti kajsiju, a gde se ne savetuje. Ovog proleća kajsija je u okolini Čačka pretrpela velike štete – očekuje se smanjenje roda za 60 do čak 90 % !! Isto je u centralnoj Srbiji. U ravnoj Vojvodini (  nadmorske visine do 100 metara ) ima voćnjaka koji neće uspeti da uberu kajsiju ni za pekmez. Oni voćnjaciiznad400 m su pretrpeli manje štete do 30 procenata.Prema rečima profesora Poljoprivre – dnog fakulteta u Novom Sadu Zorana Keserovića mraz je umanjio i rod krušaka do 40%.*

Petar Jovičić

foto pixabay.com

26. april 2018.

Kajsija EU proizvodnja

Pročitaj i ...

borovnica na

Borovnica na bankovima – koji su načini zaštite od korova?

Tokom cele godine borovnica zahteva negu - sada je potrebno sprečiti korove da rastu u plantaži.