Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Jabuke Poljska – pomoć voćarima prava stvar

Jabuke Poljska – pomoć voćarima prava stvar

Jabuke Poljska – Posle izuzetne berbe jabuka koja će prevazići 4,2 miliona tona voćarima u pomoć pristiže država. Poljska Vlada je donela odluku o povlačenju pola miliona tona ( 500.000 tona ) industrijske jabuke sa tržišta . Kako ? Jednostavno , država radi ono što joj je uloga – zaštita proizvođača i  Odluka će biti sprovedena širom poljske, u saradnji sa kompanijama , Cena u otkupu će biti oko 80% viša nego što je trenutno na domaćem tržištu.

Sledeći korak koja država pokreće je mogućnost da se koncentrat od jabuke skladišti kod skladištara za državne rezerve. Niži troškovi čuvanja, više raspoloživog kapaciteta .

 Poljske proizvođače voća nećemo ostaviti u problemu – izjavio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja. Lepo zvuči, zar ne?

Jabuke Poljska

Država, šta je to ??

Da li se sećate naših malinara i njihovih protesta, uzgajivača kupina koji nisu ni brali svoje kupine ovoga leta … Država je uradila …šta ? Osnovala komisiju i …ništa. Tržište je to koje reguliše sve. Da su možda otkupili deo roda malina ?? Nije im palo na pamet. Država se ne sme mešati u tržište , kaže naš ministar – kad ono poljska država može ako je u interesu celoga društva. 

Kao što vidimo neke države čine ono što im je zadatak – zaštitite proizvođače kada je tržište negativnog trenda jer oni će i sledeče godine biti obveznici poreza, doprinosa, potrošači dizela, đubriva, sredstava zaštite … Moraju i oni da obraduju svoju decu nekim slatkišom, poklonom za rođendan. 

Suficit naše države raste li raste, kad ono … nema za svakoga. Ko je bliži taj ima više vajde, zar ne ?

Petar Jovičić

foto pixabay.com

Jabuke Poljska

Pročitaj i ...

borovnica na

Borovnica na bankovima – koji su načini zaštite od korova?

Tokom cele godine borovnica zahteva negu - sada je potrebno sprečiti korove da rastu u plantaži.