Najnovije vesti
Početna » BOROVNICA » Borovnica biologija rasta i uslovi okruženja

Borovnica biologija rasta i uslovi okruženja

Borovnica biologija rasta. Da bi se obezbedila optimalna nega sadnica borovnice potrebno je poznavati način na koji biljka borovnice raste i reaguje na uslove okruženja. Počevši od zimskog mirovanja, razvojne faze tokom vegetacionog perioda se odvijaju kroz bubrenje pupoljaka, kretanje pupoljaka, izduživanje izdanaka, cvetanje, zametanje plodova, opadanje latica, fezu rasta, fazu “bojenja” plodova, berbu, zaustavljanje terminalnog rasta biljke, kretanje pupoljaka, diferencijacija pupoljaka, faza žućenja i opadanja listova i ponovo period mirovanja.

  Koren borovnice je prilično plitak, sa obiljem žilica. Koren se sastoji od obilja vlakana, ali te žilice nemaju finoću kao kod drugih biljaka, čime se ograničava njena sposobnost da upije vodu i hranjive materije, što dalje umanjuje otpornost biljaka na sušu i poplave i čini da borovnica zavisi od mera navodnjavanja i prihrane. Koren se najintenzivnije razvija na temperaturama od 7° C do 15,5° C. Niže temperature vazduha posle berbe krajem leta i početkom jeseni stimulišu dalji razvoj sve dok temperatura ne padne ispod 7° C.

Borovnica biologija rasta i uslovi okruženja

izbor priprema zasnivanjeTokom vegetacije izdanci intenzivno rastu, razvijajući se od 15 do 25 cm uz adekvatne mere navodnjavanja i prihrane. U drugoj polovini leta završava se rast izdanaka, a nastupa razvoj cvetnih pupoljaka. Mladi izdanci se izdužuju od početka cvetanja do kasnog leta. Sitni i uzani vegetatitvni pupoljci transformišu se u krupne, gotovo okrugle pupoljke, koji sadrže 5 – 10 potencijalnih cvetova. Lišće u jesen poprima najpre žutu, a potom grimiznu, tamno crvenu boju u zavisnosti od sorte i uslova u kojima se biljka priprema za period mirovanja nakon opadanja lišća. 

Vreme cvetanja u proleće varira od sorte do sorte, i u zavisnosti od temperature vazduha. Pozicioniranje cvetova u grozdu i debljina izdanaka tako?e mogu uticati na vreme cvetanja. Što je oprašivanje tokom cvetanja uspešnije plodovi će kasnije biti krupniji, jer veliki broj semenki koje u plodu razvijaju stimulišu rast ploda.

PSSS Jagodina

dipl. ing. Dejan Jocić

FOTO PIXABAY.COM

Borovnica biologija rasta.  

Pročitaj i ...

smola na voćkama

Smola na voćkama je znak da nešto ide naopako

Smola na voćkama je znak da se nešto dešava u granama i stablu ili da smo sami naneli ozledu voćki orezivanjem.