Wednesday 26.06.2019.
Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Bolest evropsko žutilo koštičavog voća u Srbiji

Bolest evropsko žutilo koštičavog voća u Srbiji

Bolest evropsko žutilo koštičavog voća – Koštičavo voće je veoma zastupljeno u Srbiji. Šljiva je naše plavo zlato. Kajsija je voće koja ima dobru cenu na tržištu, ali bolesti je mogu ” pokositi”. Breskva je sve traženija na inostranom tržištu – izvoz u 2017. godini je bio čak 36 miliona eura. Zato je važno sprečiti štetnike da ugroze kvalitet i prinos voća.

Savetodavac za zaštitu bilja Dipl.inž. Ljiljana Jeremić je ukazala na načine borbe protiv bolesti EVROPSKO ŽUTILO KOŠTIČAVOG VOĆA –  Izazivač evropskog žutila koštičavog voća je fitoplazma European stone fruit yellows phytoplasma. Biljke domaćini su šljiva, kajsija, breskva. Prisutna je u Evropi a i u našoj zemlji.

Bolest evropsko žutilo  

 Simptomi bolesti – Kod šljive i kajsije kod mladih biljaka je sistemična infekcija a kod starijih je lokalizovana. Karakterističan simptom je da se prvo pojavljuje lišće u proleće pa tek kasnije se otvaraju cvetovi. Na proleće listovi su hlorotični , a kasnije su crvenkaste boje. Listovi se uvijaju prema gore(imaju izgled „cigare“ posebno kod šljive). Listovi su tvrdi, hrapavi. Kod kajsije do uvijanja dolazi do uvijanja duž stranica lista i ima oblik trougla.

Simptomi uvijanja se razvijaju tokom leta a najuočljiviji su u septembru. Nervi listova su u početku hlorotični a kasnije nekrotiraju. Plodovi šljive su manji, kasnije u zrenju imaju deformacije. Simptomi koji su prisutni na nekim granama sa godinama se šire i zahvataju celu krošnju. Kod breskve simptomi su na listovima gde dolazi do uvijanja, hloroze i slabije se razvijaju. Promenjeni listovi se nalaze na vrhovima grana i prerano opadaju. Meso je isušeno i sa izmenjenim odnosom šećera i kiselina. Javlja se nekroza tkiva i sušenje vrhova grana i celih stabala.

 Biologija –Izvor zaraze su zaražene biljke u kojima se patogen održava. Prenosi se u okviru voćnjaka i u blizini vektorima – nekim vrstama lisnih buva a na veće udaljenosti zaraženim sadnim materijalom.

 Prevencija i borba – To su neizlečiva oboljenja, osnovno je za podizanje zasada koristiti zdrav sadni materijal, zatim manje osetljive sorte, potrebno je suzbijati vektore. Kada dođe do pojave simptoma potrebno je obaviti laboratorijsku anlizu, samo na taj način je moguće tačno identifikovati oboljenje. Ako se dokaže da je prisutna fitoplazma potrebno je obaviti uklanjanje zaraženih biljaka.

Savetodavac za zaštitu bilja

Dipl.inž. Ljiljana Jeremić

foto pixabay.com

Bolest evropsko žutilo

Pročitaj i ...

čačanska bestrna pegavost kupine

Purpurna pegavost kupine i kako je štititi

Mnoge bolesti napadaju kupine, ali u junu je naročito opasna ljubičasta pegavost kupine.