Wednesday 13.11.2019.
Najnovije vesti
Početna » JABUKA » AUTOHTONE sorte jabuka u Srbiji

AUTOHTONE sorte jabuka u Srbiji

AUTOHTONE sorte jabuka – Budimka: – Nepoznatog je porekla. U Zapadnoj Srbiji se može naći i do 800 m n.v. Bere se u prvoj polovini oktobra. Stablo je bujno. Ra?a obilno i sklona je alternativnoj rodnosti. Plod je srednje krupan (120-150g), okruglasto-spljoštenog oblika. Ima kratku i debelu peteljku (manje od 10 mm), pa je često opadanje pred berbu. Osnovna boja je zeleno-žuta, a dopunska boja je svetlo-crvena, slabo obojena. Meso je beli?asto-zelenkasto, čvrsto ali omekšava vremenom. Osrednje je sočnosti, slatkastog ukusa, slabe arome. Karakteristično je što ne dolazi do truljenja na mestu udara već do oplutnjavanja. Dobro se ?uva, do aprila. čuvanjem se poboljšava kvalitet. Osetljiva je prema čađavoj krastavosti.

AUTOHTONE sorte jabuka u Srbiji

Kolačara (Pogačara):

Dobro rađa, bere se nešto posle budimke, polovinom oktobra. Sklona je alternativnoj rodnosti.Ima krupan plod, spljostenog oblika često asimetričan sa kratkom peteljkom. Osnovna boja je zeleno-žuta do tamno zuta, a dopunska boja je intenzivno crvena do tamno crvena u prugama. Dobro je obojena. Dobro se čuva, sve do marta ili aprila. Po kvalitetu je (bolja od Budimke) dobra. Ima vise kiseo ukus od Budimke. Osetljiva je prema ?adjavoj krastavosti, opadanju pred berbu i brašnjavljenju.

Šumatovka:

Najpoznije se bere, krajem oktobra. Ima bujno stablo, piramidalnu krunu. Dobre je rodnosti i nije probirljiva prema uslovima gajenja. Otporna je na bolesti, štetočine, mrazeve i vetrovite položaje. Može se gajiti do 1.000m n.v. Plod je sitan (70 – 80 grama ), duguljastog oblika. Ima tanku i dugu peteljku. Osnovna boja je zeleno-žuta, a dopunska boja je intenzivno crvena raspoređena u jednoličnim prugama. Meso je beličasto čvrsto (žilavo), sočno, slatko-nakiselo, pomalo trpko. Slabe je arome i pogodna je za preradu. Odlično se čuva do maja ili juna u hladnjačama.

Savetodavac za voćarstvo

Ana Prokić, dipl.ing

foto pixabay.com

Autohtone sorte

Pročitaj i ...

maline malina zaštita

Malina sadnja samo zdravih, sigurnih sadnica

Sadite maline tokom jeseni jer će bolje "krenuti" na proleće. Dodajte im i naslon da imate manje bolesti u malinjaku.