Saturday 14.12.2019.
Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Vinova loza u opasnosti od bolesti zlatastog žutila

Vinova loza u opasnosti od bolesti zlatastog žutila

Srbija postaje značajan proizvođač vina i država je donela strategiju razvoja, ali vinova loza je u opasnosti. Bolest zlatostog žutila je zabeležena kod nas, Hrvatskoj i Mađarskoj.

Službe za zaštitu su reagovale, ali bez bliske saradnje sa vinogradarima neće biti moguće zaštititi vinske regije. U Hrvatskoj je bolest aktivna u Istri i Slavoniji. U Mađarskoj je zabeležena u više regija, poslednje je registrovana u regiji Hajós-Baja. U Srbiji je bolest zahvatila neke regije na severu Vojvodine i u regiji Fruške gore. Region Niša takođe ima pojavu ove bolesti (Matejevac, Malča).

Bolest je veoma značajna i mora se zaštititi region u prečniku od jednog kilometra. Veliki je značaj laboratorija koje mogu potvrditi pojavu bolesti da bi se stvorio zaštitni koridor u radijusu od TRI kilometra.

Kada nadležne službe nalože uništavanje vinograda da li vinogradari imaju naknadu od države?

Vinova loza u opasnosti

Da biste shvatili koliko je bolest značajna navodimo da je uništenje zaraženih čokota OBAVEZNO, da se borba sa cikadama mora sprovoditi u celom vinogradarskom rejonu i da se zapušteni vinogradi ne mogu tolerisati i moraju se uništiti.

Preporuke PIS Srbija:

Zlatasto žutilo vinove loze je veoma štetna bolest koju prouzrokuje fitoplazma Flavescence doree.

Početni simptomi zaraze ovom fitoplazmom ogledaju se u tome što pupoljci u proleće kreću kasnije ili uopšte ne kreću. Lastari imaju skraćene internodije, zaostaju u porastu, nedovoljno odrvenjavaju i izmrzavaju tokom zime.

Na zaraženim čokotima dolazi do promene boje lista i pojave nekroze između glavnih lisnih nerava. U kasnijim fazama listovi se savijaju po obodu prema naličju. Boja listova je različita u zavisnosti od sortimenta vinove loze. Kod crnih sorti inficirani listovi su tamnoljubičasti do svetlocrveni, a kod belih sorti svetložuti do zlatnožuti.

Sada se preporučuju pregledi vinograda na prisustvo simptoma zlatastog žutila. U slučaju pojave ovih simptoma obavezno je uklanjanje zaraženih čokota.

Kod zaraženih čokota dolazi do nekroze cvasti, tako da nema formiranja grozdića ili su oni rehuljavi, smežurani i lošijeg kvaliteta.

Ova fitoplazma se širi pomoću cikade vinove loze (Scaphoideus titanus). Ove cikade ishranjujući se na zaraženim čokotima vinove loze imaju sposobnost prenošenja fitoplazme na zdrave čokote. O prisustvu larvi cikada u vinogradima i potrebama sprovođenja hemijskih mera zaštite informisali smo vas ove sezone dva puta i to početkom i krajem juna meseca.

Protiv ovog oboljenja ne postoje hemijske mere suzbijanja. Osnovne mere zaštite podrazumevaju suzbijanje vektora i uništavanje zaraženih čokota.

Pregledom vinograda na severnom fruškogorskom vinogorju uočeno je prisustvo simptoma zlatastog žutila u skoro svakom vinogradu, što ukazuje na ozbiljnost ovog problema u vinogradarstvu.

Preporučuje se vinogradarima da pažljivo pregledaju zasade vinove loze na prisustvo simptoma zlatastog žutila.
Pažnju treba obratiti na sledeće:

  • Promena boje lista – kod crnih sorti ljubičasta do crvena, kod belih sorti zlatnožuta
  • Savijanje spoljašnjih ivica lista prema naličju
  • Skraćene internodije na zaraženim lastarima
  • Pojava rehuljavih grozdova koji zaostaju u razvoju u odnosu na zdrave
  • Odsustvo lignifikacije zaraženih lastara

Proizvođači koji nisu sigurni u prisustvo simptoma zlatastog žutila mogu potražiti stručnu pomoć u Regionalnom centru Novi Sad prognozno izveštajne službe zaštite bilja Vojvodine.

Pročitaj i ...

smeštaj vina spontano vrenje manitna mlečno

Manitna-mlečno kisela vina – kako ih popraviti?

Bolesti vina se dešavaju, ali kako ih spasiti? Šta primeniti da nam uložen trud ne bude uzaludan?