Wednesday 26.06.2019.
Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Tamjanika crna za vrhunska vina

Tamjanika crna za vrhunska vina

Tamjanika crna – Ovo je sorta za vrhunska crna vina čije poreklo nije poznato, ali se vodi kao autohtona sorta krajinskog podrejona ( u Negotinskoj krajini) gde se i danas gaji. čokot je srednje bujnosti.

Ima dobar afinitet sa loznim podlogama:

  • Berlandieri x Riparia Kober 5BB,
  • Teleki 8B,
  • SO4 Teleki 5 C.

Pogoduju joj rastresita zemljišta tipa gajnjače. Odrasli list: srednje veličine, najčešće petodelan, sa preklopljenim delovima liske, tako da su mu bočni urezi izraženi u vidu manjih ili većih otvora nepravilnog oblika. Liska je talasasta, sa naniže povijenim vrhovima svojih delova, odozgo glatka, a odozdo samo na nervima slabo čekinjasto maljava, najčešće tamnozelena. Drškin urez je u vidu lire, otvoren ili zatvoren,zupci su veliki, šiljasti. Nervi sa obe strane su zeleni i slabo čekinjasto maljavi. Peteljka je srednje veličine, odozdo ljubičasta, a odozgo bledozelena, pri osnovi deblja i jako povijena.

Tamjanika crna za vrhunska vina

Cvet je funkcionalno ženski tako da je neophodna sorta oprašivač u zasadu, a kao dobri oprašivači mogu se preporučiti: crni burgundac, kaberne sovinjon, kaberne fran, merlo i dr. Bobica: srednje veličine okruglo-ovalna, tamnoplava sa obilnim pepeljkom i primetnog pupka, sočna, aromatična, nakon potpunog zrenja vrlo brzo prelazi u suvarak.

Grozd: mali ili srednje veličine dosta dug, u gornjem delu najčešće širok-razgranat, a u donjem delu uzan-valjkast, rastresit i često rehuljav. Peteljka grozda je dosta duga i zeljasta. Grozd je često sa krilcem, rehuljav do srednje zbijen, mase 100-200 g. Slabo prinosna sorta 3-6 t/ha.Obavezan je špalirski uzgojni oblik.

Tamjanika crna

Rezidba je mešovita- lukovi se orezuju na 10-12 okaca, a kondiri na 2-3. Srednje je osetljiva prema plamenjači i pepelnici, dok je prema sivoj plesni jako osetljiva, spada u grupu srednje otpornih sorti prema niskim zimskim temperaturama-okca izmrzavaju na -22°C. Sazreva krajem II epohe, ali se često bere u III epohi kada je grožđe u fazi polusuvarka.

Sadržaj šećera u širi se kreće od 22% do preko 30%, dok sadržaj ukupnih kiselina varira od 5,5-7,5 g/l.

Tamjanika crna daje vina rubin boje, veoma prijatnog ukusa, veoma izraženog mirisa i posebne slasti koja potiče od neminovnog ostatka neprevrelog šećera. Vina sadrže od 13-17 vol% alkohola.

Ova sorta daje visoko kvalitetna vina što ekonomski opravdava njen uzgoj usled niske rodnosti.

Sanja Čokojević, dipl.inž.voćarstva i vinogradarstva

foto pixabay.com

Tamjanika crna 

Pročitaj i ...

muskatNE SORTE sorta afuz ali

Muskatne sorte grožđa daruju miris vinima

Mnoga vina poseduju blagu mirisnu notu a njih donose muskatne sorte koje se sve više gaje u Srbiji.