Wednesday 13.11.2019.
Najnovije vesti
Početna » Uncategorized » Smederevka autohtona, rodna sorta grožđa

Smederevka autohtona, rodna sorta grožđa

Smederevka autohtona sorta – Smederevka je sorta vinove loze za koju se može reći da je proslavila smederevsko vinogorije a sticajem raznih okolnosti  se sve više gubi sa ovih prostora. Sorta koja se kotira kao autohtona balkanska a bez preterivanja može se reći i autohtona srpska, koja se gaji i u Bugarskoj,  Makedoniji, Grčkoj i Turskoj pa čak i u Rusiji.

smederevkaPo privrednom značaju ona je sorta koja se koristi i u svežem stanju kao stona i u preradi gde dobijamo kvalitetna vina. Ova vina su veoma pitka, zelenkasto – žute boje i koriste se dosta u kupaži sa drugim vinima kojima povećavaju ukupne kiseline a samim tim popravljaju i organoleptičke karakteristike.

Takođe, vino je specifičnog sortnog mirisa, harmonično i zbog ukupnih kiselina bilo je i ostalo kralj “špricer” vina.

Smederevka autohtona, rodna sorta grožđa

Po morfološkim osobinama, čokot smederevke je srednje bujnosti i na njemu se nalaze lastari osrednje debljine sa umereno dugim internodijama. Peteljka lista je takođe srednje dužine i na njoj se nakaze trodelni ili petodelni listovi u obliku srca. Grozdovi su srednje veličine uglavnom rastresiti na kojima se nalaze žuto-zelene bobice. Na njima je pokožica sa slabim pepeljkom srednje debljine.

Spada u veoma prinosne sorte gde sa dobrom agrotehnikom prinosi idu i na 25 t/ha. Rezidba kod ove sorte može biti kratka na 3-5 okaca ili mešovita sa lukovima oko 7 okaca pa se iz tog razloga i gaji na uzgojnim oblicima koji podržavaju ove sisteme rezidbe. Karakteristično je da ima dobar afinitet prema svim najvažnijim podlogama i prema tipu zemljišta nije previše izbirljiva mada najbolje rezultate daje na plodnim, rastresitim i toplim zemljištima.

Malo je slabije otporna prema ekstremno niskim zimskim temperaturama (- 20 C i više) ali i to zavisi od toga koliko je spremna ušla u period mirovanja.

dipl. inž. Marković Boban

Pročitaj i ...

kukuruz vlažnog zrna gustina sklopa dan polja otkup kukuruza kukuruzna siva divlji sirak kukuruz kvalitet tržište

Otkup kukuruza po 16 dinara za kilogram od 13.11.2019.

Prilika za poljoprivrednike, 8.000 tona kukuruza po ceni od 16 dinara za kilogram.