Wednesday 13.11.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Sir vino – kako napraviti pijani sir, stvoriti brend ?

Sir vino – kako napraviti pijani sir, stvoriti brend ?

Ko još može da da odoli kombinaciji sir vino. Pravo je uživanje uz čašu dobrog vina ponuditi i domaći tvrdi sir. Ali, da li ste ikada uživali u siru koji je ” odležao ” u vinu ( ili vinskom dropu ) i dobio ukus koji je nešto što još nikad niste probali? Kako je nastao ” pijani ” sir? Kažu da su seljani u regiji Veneto stalno bili u prilici da budu pokradeni od vojski koji su prolazili regijom. Sir su sakrivali u ostatku od muljanja grožđa i kada su ga uzimali za hranu videli su da je sir poprimio ukuse iz grožđanih bobica.

sir vinoMožete probati sami da to uradite tako što ćete kolut sira sa 38 – 40% mlečne masti ostaviti u vinu 2 – 3 meseca. Tokom čuvanja kolutova sira menjajte vino jer sir upija najbolje iz njega tako da sastojci iz vina budu stalno istog nivoa . Važno je koja vina koristite – Cabernet, Merlot ili Sirah ili domaće crveno vino . Najbolje je koristiti vino iz regije u kojoj i nastaje sir jer to je mogućnost zaštite samog proizvoda kao proizvod sa geografskim poreklom.

Nakon toga sirevi se odlažu na sazrevanje, na drvenim policama, uz obavezno okretanje. Vlažnost prostorije je preporučena 80%. Nakon 5 – 6 meseci imate nešto što u Srbiji teško možete probati.

Kombinujte vrste sireva ( kravlji, ovčiji, kozji ) sa različitim vinima – izaberite najbolje kombinacije i krenite u smelo putovanje jer kultura ispijanja vina beleži rast u Srbiji. Sve je više vinarija koji uz vino turistima posluže kvalitetne sireve – zašto ne Vaše ” pijane ” sireve ?

Foto pixabay.com

Pročitaj i ...

jagnjenje ovaca jagnje ovce za tov zimska ishrana kvalitet selekcija ovaca

Zimska ishrana ovaca – kvalitetno seno trava, lucerke

Seno i silaža su osnovno hranivo tokom zime za ovce. Kako odrediti potrebne količine?