Thursday 23.05.2019.
Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Proređivanje grozdova mera koja daje rezultate

Proređivanje grozdova mera koja daje rezultate

Proređivanje grozdova, bobica pa čak i odstranjivanje delova grozdova, se vrši radi dobijanja krupnih grozdova i bobica sa lepšim i privla?nijim izgledom. Potreba za proređivanjem grozdova postoji kod stonih sorti kod kojih se primenjuje duga rezidba i gde su neke sorte sklone obilnom rodu, kao što su muskat hamburg, afus ali, ribijer i dr. Prevelika rodnost ima za posledicu veoma loš kvalitet grožđa. U godinama sa nepovoljnim uslovima, grožđe najčešće nedovoljno sazri, pa se često puta koristi za proizvodnju rakije. Da bi se uklonile posledice preterane rodnosti, neophodno je obaviti proređivanje grozdova. Proređuju se grozdovi koji su bliži zemlji, zatim nerazvijeni, sitniji, neugledni, kao i grozdovi koji su u senci. Proređivanje treba obaviti 10-15 dana posle završetka cvetanja ili kad prođe opasnost od poznih prolećnih mrazeva. Proređivanje se može vršiti na jesen na neki od sledećih načina: odstranjuje se samo vrh grozdova za 1/3 ili svaki drugi grozd na čokotu.

Proređivanje grozdova mera koja daje rezultate

U zasadima kod poljoprivrednih proizvođača, poslednjih godina zastupljene su stone sorte sa izrazito krupnim grozdovima i bobicama (mišel parlijeri, viktorija, straženski i dr), čija se veličina grozdova kreće preko 30 cm.

Kod nekih sorti preporučuje se da se odstrani do 30% ukupnog roda. Odstranjuje se svaki drugi grozd. Grozdovi koji su ostavljeni, treba skratiti za 1/3 kao i bočne delove grozdova, kako bi se dobili grozdovi normalne veličine.

Živomir Nikolić, dipl.ing.

 

Sadnice vinove loze Mišel Parlijeri su poreklom iz Francuske. Grozd je piramidalnog oblika, veoma krupan, težine oko 800 grama. Zrno je dosta krupno, okruglog do malo ovalnog oblika, pokožica je crno-ljubi?aste boje i čvrsta. Meso je sočno, ukus je sladak i neutralan.

Sazreva sredinom avgusta.

Preporučuje se podloga Kober 5BB.

 

Sadnice vinove loze Straženski su hibridne crne sorte poreklom iz Moldavije. Grozd je krupan, težine oko 700 grama. Zrno je okruglo, a pokožica je crne boje i debela Meso je sočno, kiselkastog ukusa.

Sazreva početkom avgusta.

Preporučuje se podloga Kober 5BB.

foto pixabay.com

Proređivanje grozdova

Pročitaj i ...

drugi život ožegotine na plodovima sorte vinove loze sorte stonog

Drugi život grozda – produkti za zdravlje i lepotu

Vino je zlatna kap od zemlje, Sunca i truda vinogradara. Drugi život grozda počinje kada se završi berba.