Thursday 14.11.2019.
Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Probus vino za hedoniste, ljubitelje cvetnih nota

Probus vino za hedoniste, ljubitelje cvetnih nota

Postoji više od 9.000 sorti vinove loze, nova sorta iz Srbije je Probus. Na obroncima Fruške gore je nakon dugog niza godina selekcije stvoren Probus, priznat 1983. godine kao nova sorta. Nastao je oplemenjivanjem skadarke i cabernet sauvignon-a. Stvorena je sorta koja je odmah ukazala da će vino od nje biti za zlatne medalje i šampionske pehare.

Nastao je na oglednom dobru Poljoprivrednog fakulteta u Sremskim Karlovcima, našem zlatnom vinogorju. Prof. dr Dragi Milisavljević sa svojim timom zaslužni su za ovaj dar vinogradarima i ljubiteljima vina. Sortu karakteriše snažan čokot, veliki petodelni list, bobica zagasito plave boje. Daje bogat rod u III epohi, povoljan odnos šećera i kiselina (bez kojih nema dobrog vina – sakuplja 15 – 25 % šećera i 5 – 11  g/ litri kiselina). Osetljiv na vlažnost u vinogradu i zahteva dobru zaštitu, mrazevi mogu naneti štetu lastaru. Najbolje rađa kada se obavi duga rezidba. Antocijani su sastavni deo vina i dok čuvene sorte imaju do 600 ml po litru, naš Probus ima i preko 1.000 ml po litru! Antocijani, naučno dokazano, štite krvne sudove jer su snažni antioksidansi. Francuzi to očigledno znaju i uživaju u crvenim vinima.

Vina su intenzivne tamnocrvene boje – skoro crne, bogatog ukusa, harmoničnih odnosa tanina i mirisa voća (borovnice, aronije). Zavrtite vino u čaši i mirisi će Vam ukazati da je to TO. Može da dobro sazreva u hrastovim buradima – vino koje će sigurno biti sve zastupljenije u vinogorju Fruške gore i drugim delovima Srbije. Može da postane vino po kojem će nas prepoznavati na Balkanu, a i mnogo šire. Turistima koji nam dolaze je dosta Merloa i Cabernea – dajte im Probus da probaju i zauvek će ostati zaljubljeni u njega.

Za sada su površine pod sortom Probus male – oko 15 hektara. Treba da se vinogradari odvaže i krenu na put koji će se završiti šampionskim peharima za kvalitetno Probus vino. Vinarija Kovačević u Irigu je posadila svoj prvi Probus vinograd, oni sigurno znaju šta valja. Sada su se zainteresovali i vinogradari u Crnoj Gori – njihova klima može samo doprineti kvalitetu Probus vina koje čeka svetla budućnost.

Sa hranom se slaže veoma dobro, divljač i crveno meso su pravi izbor. Još kada ga uparite sa plavim sirevima, shvatite zašto se u Francuskoj toliko voli vino.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

novosadski salon festival srpskih prokupac vinarija kovačević vino je

Festival srpskih vina Lazarevac, 9. novembar 2019.

Vina su najlepša u prijatnom društvu. Priliku imate već 9. novembra 2019. u Lazarevcu - Festival srpskih vina.