Wednesday 26.06.2019.
Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Manitna – mlečno kisela vina , kako ih popraviti

Manitna – mlečno kisela vina , kako ih popraviti

manita vinaManitna – mlečno kisela vina. Vino  je pretočeno i sada je potrebno posvetiti se negovanju vina. Ukazaćemo na neke probleme u toku daljeg postupka gajenja vina.

MANITNA-MLEČNO KISELO VINO – je poznato kao i manitno vrenje. Međutim bolest se sastoji u razlaganju dva šećera (glukoze i fruktoze) pod delovanjem nekoliko vrsta bakterija. uz eventualnu popravku njenog aciditeta. Hlađenje šire u toku vrenja je takođe obavezno.

Manitna – mlečno kisela vina

PREVRNUTO VINO : je prvenstveno bolest crnih vina. Bolesno vino se lako prepoznaje, jako je bljutavo i mutno. Slaba kiselost i povišena temperatura bitni su uslovi za razviće bakterija. Međutim bakterije koje izazivaju ovu bolest nisu toliko rasprostranjene u onoj meri kao ostale mlečne bakterije vina.
A osim toga izuzetno su osetljive prema sumpordioksidu, tako da se mogu suzbijati vrlo malim dozama tog antiseptika. Popravka prevrnutog vina je praktično nemoguća. U lakšim slučajevima, izgubljeni aciditet nadoknađuje se dodavanjem limunske kiseline, a pored nje se dodaje i 20-25 g/hl tanina.
GORKO VINO : nije upotrebljivo zbog prevelike količine mlečne i sirćetne kiseline i gorkog ukusa koji se može ukloniti ili nestati vremenom. Bakterije koje napadaju vino su osetljive prema bakru – 5mg/l  bakra predstavlja baktericidnu dozu. Međutim tu količinu bakra šira sadrži gotovo redovno pa je to verovatno razlog što se ova bolest ređe javlja danas nego ranije pre uvođenja bakarnih preparata za zaštitu vinove loze od plamenjače. Gorka materija se može ukloniti iz vina aktivnim ugljem i mlekom, odnosno kazeinom, ali vino ostaje neupotrebljivo zbog prisustva drugih sastojaka naročito isparljivih kiselina.
SLUZAVO VINO : je bolest prvenstveno slabih belih vina. Napadnuto vino se zamuti i postane viskozno, a pri prelivanju iz čaše u čašu razvlači se u vidu tankih niti. Prisustvo šećera i u najmanjoj količini, bitan je uslov za pojavu bolesti. Lečenje se sastoji u aeraciji, sulfitaciji i primeni bentonita.

dipl.ing.polj. Teodor Prvulović  PSSS Negotin

foto pixabay.com

Manitna – mlečno kisela vina

 

Pročitaj i ...

muskatNE SORTE sorta afuz ali

Muskatne sorte grožđa daruju miris vinima

Mnoga vina poseduju blagu mirisnu notu a njih donose muskatne sorte koje se sve više gaje u Srbiji.