Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Grahorice u vinogradu – voćnjaku su poželjne

Grahorice u vinogradu – voćnjaku su poželjne

Grahorice u vinogradu – U voćnjacima i vinogradima se često gaje biljke koje oplemenjuju tle i doprinose poboljšanju njegovih svojstava. Za pokrovne kulture, odnosno za zelenišno đubrenje koriste se obična grahorica, maljava grahorica, stočni grašak, slačica, soja, heljda, lupina.

Lupina dolazi u obzir za peskovita i beskrečna zemljišta, na kojima daje veliku količinu zelene mase – od 40.000 do 75.000 kg/ha. Seje se u čistoj kulturi u martu,  a zaorava se kada je većina biljaka u cvetu, odnosno početkom juna. Odlično uništava korove.

Grahorice u vinogradu – voćnjaku su poželjne

Stočni grašak je odlična pokrovna biljka: daje 35.000 – 45.000 kg/ha zelene mase i brzo se razlaže; otporna je prema mrazu pa se može sejati kako u julu, tako i u septembru, oktobru i novembru. Pošto poleže po zemlji mora da se seje u smeši s ovsem ili raži ( 140 kg graška i 60 kg ovsa ili raži po hektaru ). Zaorava se kada je oko 50% biljaka u cvetu.

Obična grahorica vrlo dobro podnosi sve tipove zemljišta, ali je osetljiva na hladnoću  – izmrzava na – 8 C,  zbog čega je treba sejati samo u julu ili avgustu, a zaoravati je kasno u jesen. I ona se zbog poleganja mora sejati u smeši s ovsem ili raži (120 kg grahorice i 60 kg ovsa ili raži po hektaru).

Maljava grahorica pogodna je za srednje teška i peskovita zemljišta. Odlično podnosi zimske hladnoće, može se sejati ne samo u julu i avgustu, već i u septembru i oktobru.  Seje se u istoj količini i smeši kao i obična grahorica.

 Slačica daje od 30.000 do 35.000 kg/ha zelene mase, koja se brzo razlaže u zemljištu. Seje se početkom avgusta ili sredinom oktobra, u količini od 12 do 15 kg/ha. Zaorava se sredinom oktobra ili ako je u oktobru posejana, početkom aprila.

Heljda je veoma dobra pokrovna kultura, jer se brzo razlaže i ima sposobnost da iz dubljih slojeva zemljišta izvlači kalijum i fosfor, koji su neophodni za voćke. Zbog osetljivosti prema mrazu seje se u martu ili još bolje sredinom leta. Dobra je i medonosna biljka. Seje se u količini od 150 do 200 kg/ha.

PSSS Kraljevo doo,

Mirjana Ostojić, dipl. inž.

foto pixabay.com

Grahorice u vinogradu

Pročitaj i ...

prihrana vinove organsko vinogradarstvo faze razvoja cvetanje vinove loze vinograd posle

Prihrana vinove loze folijarno i klasičnim đubrivom

Pravo je vreme da se obavi druga prihrana vinove loze - pred cvetanje i zametanje.