Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Crna trulež grožđa dolazi sa novim sortama

Crna trulež grožđa dolazi sa novim sortama

vinogradarski registarCrna trulež groždja je veoma značajna i rasprostranjena bolest vinove loze u SAD, Kanadi, Francuskoj, ali i kod nas širenjem stranog sortimenta ova bolest je sve prisutnija i može da napravi velike gubitke proizvodjačima groždja.

 Svi mladi delovi mogu biti napadnuti, lišće, drške mladari ,vitice, šepurina. U proleće i početkom leta prvi simptomi se javljaju na lišću u vidu malih okruglih pega. Pege su kremkaste i ograničene su tamnomrkom bojom. U centru pege formiraju se piknidi. Najznačajniji simptomi su na bobicama odnosno grozdu, u vidu tačkastih pegica ograničene crvenkastomrkim prstenom, koji se širi kako zaraza napreduje. Nakon nekoliko dana bobica se suši, smežura i postaje tvrda.

Crna trulež grožđa – bolešću može biti zahvaćen ceo grozd. Najveća opasnost od zaraze preti od precvetavanja pa do početka zrenja bobica. U cilju lakšeg suzbijanja treba uklanjati i zaoravati mumificirane grozdove.

 Zaštita loze počinje u tretmanima neposredno pre cvetanja i posle cvetanja kao i naredna dva-tri tretmana posle cvetanja. Prilikom suzbijanja ove bolesti obavezno treba preventivno treba koristiti preparate koji u sebi sadrže aktivne materije   crna pegavost grozdafolpet i kaptan (Forum star, Mikal flash, i dr.) i preparate koji u sebi sadrže a.m. krezoksi-metil (Sroby).

 Jurišić Jovica dipl.ing.

Crna trulež grožđa dolazi sa novim sortama

Simptomi

Prvi znaci oboljenja

Crna trulež grožđa se javljaju rano s proleća na svim vegetativnim delovima loze. Na lišću se formiraju sivkasto-mrke pege, koje su oivičene tamno-braon prstenom. Pege su sitne i nepravilnog oblika, veličine 1-2 cm. Centar pege pobeli u njemu se nalaze plodonosni organi parazita.

Pege na lastarima su izdužene i transformišu se rak-rane. Na obolelim bobicama se najpre javljaju sitne beličaste pege oko kojih se za nekoliko časova formira crvenkasto-braon prsten. Pega počinje od peteljčice brzo da se širi i za nekoliko dana obuhvati celo zrno. Obično zrno se mumificira, ne opada odmah, već kasnije zajedno sa drugim zrnima ili delovima grozda. Zrele bobice i razvjeno lišće ne podležu napadu.

Parazit prezimi na opalim bobicama odakle se u proleće vetrom, kišnim kapima i insektima prenosi, prvo na lišće, a zatim na grozdove.

Mere zaštite

Kasnim jesenjim oranjem se zaraženo lišće i bobice duboko zaoravaju, kao izvor zaraze , čime se smanjuje potencijal napada u narednoj godini. Sa primenom fungicida treba otpo?eti što ranije kada su lastari 10-15 cm dužine. Do cvetanja obaviti 2-3 tretiranja.

Zaštitom vinove loze od plamenjače i crvene paleži štiti se i od ove bolesti. Od fungicida se mogu koristiti bakarni preparati: Plavi kamen, Bordovska čorba S-20, Kuprablau (1-1,5%), Captan WP-50.

Ljubiša Đorđević

 foto pixabay.com

Crna trulež grožđa

Pročitaj i ...

prihrana vinove organsko vinogradarstvo faze razvoja cvetanje vinove loze vinograd posle

Prihrana vinove loze folijarno i klasičnim đubrivom

Pravo je vreme da se obavi druga prihrana vinove loze - pred cvetanje i zametanje.