Wednesday 26.06.2019.
Najnovije vesti
Početna » VIKEND U VOJVODINI » Vinarija Kovačević i triling asova vina “Orfelin”

Vinarija Kovačević i triling asova vina “Orfelin”

Vinarija Kovačević je porodična vinarija iz Iriga, sa Fruške gore. Pripada novom talasu srpskog vinarstva i spada među vodeće vinarije u Srbiji. Dugu tradiciju proizvodnje vina u familiji Kovačevič, 2000. je preuzeo predvodnik treće generacije vinara – Miroslav Kovačević, stvarajući jednu novu, modernu vinariju, sa idejom da vinogradarska i vinarska iskustva svog oca i svojih dedova, uvede u 21. vek i da uz pomoć savremenih i inovativnih vinarskih tehnologija postavi temelje za vina – četvrte generacije porodice Kovačević.

 Širokoj publici, Vinarija Kovačević je najviše poznata po bestseleru Chardonnay Kovačević, kao i po crvenom vinu Aurelius, koje nastaje specijalnom selekcijom grožđa i barika za odležavanje vina. Uopšteno govoreći, moglo bi se reći da se osnovna filozofija Vinarije Kovačević ogleda u proizvodnji vina specifičnog stila, koja se odlikuju upečatljivom harmonijom i elegancijom mirisa i ukusa, a sam Miroslav Kovačević o tome kaže:

    Nas zanimaju vina različitih pravaca i stilova, jer mi kroz naša vina želimo da kažemo mnogo toga. Najpre, želimo da predstavimo osobenosti našeg podneblja, mikroklime i zemljišta naših vinograda, o čemu, verujemo, najbolje svedo?e naš Rajnski Rizling i Sauvignon. Zatim, nastojimo da karakter određenih sorti grožđa prikažemo u originalnom stilu, za šta su najbolji primeri naši Chardonnay i Rosetto. Pored toga, negujemo i sopstveni, prepoznatljiv način barikiranja i odležavanja vina, što ćete, siguran sam, prepoznati u vinima kao što su Chardonnay Barrique i Aurelius. Istovremeno, trudimo se i da budemo u stalnom traganju za novim mirisima i ukusima, o čemu ćete se uveriti i kada probate naše novo vino – Cuvee Piquant, vino koje spaja aromatičnost traminca i muskat otonela, sa svežinom pino blana. Uvek smo zainteresovani i za nove vinarske izazove, kao što je recimo – šampanjska metoda proizvodnje penušavih vina, a koliko smo u tome uspešni najbolje će vam „reći“ Penušavo vino Kovačević. Uz sve to, ne zaboravljamo ni sopstvenu, porodičnu istoriju kao ni tradicije Fruške gore, čiji je simbol , naravno – Bermet.

 Ne zaboravljajući istoriju i poštujući tradiciju, Vinarija Kovačević je nedavno otvorila i jedno novo, uzbudljivo poglavlje svoje priče o vinu…

Vinarija Kovačević i triling asova vina “Orfelin”

 Podrum 1930

 Godine 2013. Vinarija Kovačević je započela veliki projekat renoviranja stare Iriške zadruge, jedne od najuglednijih srpskih vinarija pre Drugog svetskog rata.

 Taj projekat restauracije obuhvatio je i stvaranje jednog novog podruma, pod nazivom „Podrum 1930“, u kojem se već proizvodi jedna posebna linija vina pod nazivom ORFELIN – nazvana u čast prvog srpskog stručnog vinogradara, enologa i književnika Zaharija Orfelina.

 Novi-stari podrum je dizajniran tako da očuva tradicionalni ambijent fruškogorskog vinarstva, a opremljen je i tradicionalnom i najsavremenijom opremom za vinifikaciju i odležavanje vina:

     To nam omogućava da u vinima izrazimo maksimalni potencijal svake sorte grožđa, brižljivo čuvajući osnovne odlike svake berbe, ali i precizno održavajući originalne stilove vina, – kaže Miroslav Kovačević– Inače, želeo bih da naglasim da u Iriškom Podrumu 1930 nastavljamo tradiciju jednog zaista značajnog podruma, jer je istorija Iriške zadruga ispunjena najvećim priznanjima za kvalitet vina. A, kada govorimo o liniji vina pod nazivom „Orfelin“, ona je nastala upravo sa idejom da nastavi tradiciju jedne velike vinarije, koja je proizvodila odlična vina od grožđa iz šireg, sremskog rejona, a pritom i vina koja su po ceni uvek bila lako dostupna. Mi želimo da odemo i korak dalje – da, pored vrlo pristupačne cene, širokoj publici ponudimo i vina koja tu cenu nesumnjivo prevazilaze svojim kvalitetom.

„Joie de vivre“

 Linija Orfelin se sastoji od tri vina – belog, roze i crvenog. Njihova glavna ideja jeste da, po cenama, budu lakp dostupna publici, ali i da ih publika prihvati upravo kao vina u kojima se može uživati u svakoj prilici – od piknika, do pune trpeze. U atmosferi koja je lagana, opuštena ili nasuprot tome – živa i razigrana. Uz roštilj vikendom, ali i na velikom porodičnom slavlju. Uz film ili sport na TV-u.

    Želeli smo da „Orfelini“, kako ih mi u vinariji zovemo, budu prava vina „za društvo“. Vina koja možete piti na terasi ili u dvorištu, uz lagani razgovor ili za trpezom punom prijatelja. Ja lično bih voleo da vam ona uvek donose nove uspomene ili bude sećanja na drage ljude,sa kojima ste ih podelili, odnosno na zanimljiva mesta i lepe događaje, kada ste ih probali. Da to budu vina koja pokreću životne radosti.

 Posvom karakteru, „Orfelini“ su, pre svega, skladna i vrlo pitka vina, ali se stilski, naravno razlikuju.

 Beli „Orfelin“ je veoma živahan, razigran i na nepcima skoro hrskav. Odlikuje se jasnim aromama cveća, breskvi i citrusa, a u završnici je vino izuzetno osvežavajuće, sa finim notama narandže i grejpfruta.

 Roze „Orfelin“ se otvara kao proleće u čaši, iz koje se razvijaju mirisi cveća i svežeg šumskog voća. Na nepcima je mekano, izrazito voćno, ali sa veoma osvežavajućim i sočnim kiselinama, koje mu daju dodatnu energiju.

 Crveni „Orfelin“ pleni elegantnim aromama šumskog voća, među kojima se naročito ističu tonovi ribizli i jagoda. Ukus je gladak, ispunjen voćem, ali i snagom jednog strukturnog crvenog vina, u kojem ćete uživati za svakom trpezom.

 Ali, osnovna ideja ovih vina jeste da u vama pokrenu sve ono što Francuzi misle kada kažu „Joie de vivre“ – radost života!

 Autor Wine Fine

foto pixabay.com

 

 

Pročitaj i ...

zeleni dvor

Zeleni dvor – mesto koje hrani vašu dušu

Zeleni dvor – U selu Kajtasovo, u netaknutoj prirodi, živi bračni par Stanković koji je prodao …