Tuesday 10.12.2019.
Najnovije vesti
Početna » ORGANSKA » Seoski turizam je prilika koja se ne sme propustiti

Seoski turizam je prilika koja se ne sme propustiti

Na svetskom nivou turizam predstavlja privrednu velesilu jer 10% od ukupnog svetskog proizvoda čine turističke usluge i seoski turizam Srbije predstavlja našu veliku šansu.

Sajam VIVO u Irigu je organizovao radionicu o vinskom turizmu i ukazao na velike mogućnosti razvoja ukupnog ruralnog turizma kao i seoskog u Srbiji. Opština Irig i njeni vinari su uložili veliki napor da se dobro pozicioniraju na vinskoj mapi Srbije. Udruženje vinara okuplja 34 vinarije koje su uvidele da zaštitom svojih vina i dobijanjem oznake geografskog porekla može postati poželjna, atraktivna destinacija za turiste, kako domaće tako i strane.

Dr Gordana Radović, direktor „Dnevnik – Poljoprivrednik“ AD Novi Sad je u svome predavanju navela iskustva Slovenije u razvoju ruralnog turizma. Njihova gazdinstva su porodično organizovana, država je uradila infrastrukturu, ali i dala obavezu da 30% turističke ponude gazdinstva čine proizvodi sa sopstvenog gazdinstva, 40% proizvodi okolnih farmi, od komšija koji se bave voćarstvom, vinogradarstvom, povrtarstvom i 30% iz komercijalnih trgovina. Dobar način da se uključe sva gazdinstva jednoga mesta, regije i zajednički daju kompletan turistički proizvod. Geslo je “Svi imamo nešto, zajedno imamo sve”.

Možemo navesti primer iz Mađarske, selo Villany ima 4.000 stanovnika, godišnje ga poseti 60.000 turista.

Naša država je na početku davanja optimalnih uslova za razvoj ruralnog turizma. Prva prepreka su putevi, vodovod i kanalizacija… Lokalna podrška je najvažnija jer sve počinje od samih davalaca usluga i njihove rešenosti da uspeju. Opštine mogu same puno pomoći gazdinstvima da se odluče za bavljenje seoskim turizmom svojim podsticajnim sredstvima i privlačenjem sredstava iz domaćih i inostranih fondova.

Suhomesnati proizvodi – seoski turizam je prava prilika za uživanje.

Seoski turizam je segment turizma koji nudi poseban ugođaj sela, njegovih kulturnih, gastronomskih, etnoloških, folklornih osobenosti. Ponuda zdrave hrane je važan segment jer na selo dolaze turisti i zbog novostvorenih potreba konzumiranja zdravstveno bezbedne hrane. Organska proizvodnja na sopstvenom gazdinstvu je još jedan razlog više da turisti posete baš Vaše gazdinstvo.

Seoski turizam je prilika

Zakonska procedura za pružanje turističkih usluga na gazdinstvu je još jedna prepreka njenoga razvoja. Nužnost da se plaćanje pruženih usluga obavlja preko posrednika je usporila i odvratila mnoge da razmisle o seoskom turizmu kao dodatnoj usluzi na gazdinstvu. Novi zakon o turističkim uslugama koji stupa na snagu od 1. jula 2019. godine će to promeniti.

Pružiće se mogućnost direktne naplate usluga dok će se PDV i taksa za boravak gostiju plaćati paušalno. Biće omogućena elektronska prijava gostiju. Novost je da će formirane komisije obilaziti gazdinstva i vršiti kategorizaciju objekata. Oni će biti obeleženi jasnim znakom i turisti će znati šta im se pruža, za koju nadoknadu.

Velika je prilika za naša gazdinstva da povećaju svoje prihode prodajom sa praga, pružanjem usluga turistima i da doprinesu razvoju svoga mesta, regije. Tako će i mladi ostati u selima jer uz internet više ni jedno mesto nije daleko, samo treba imati pravi turistički proizvod i turisti će doći. Stižu bolja vremena jer turizam, u svetskim razmerama, beleži stalni trend rasta bez obzira na krize.

Pročitaj i ...

kalendar povrtarstva povrće zeolit organska proizvodnja kalendar radova razvojna agencija vlažna trulež podsticaji sertifikati

Organska proizvodnja – koji predeli imaju prednosti?

Brojne su prednosti za potrošače organski gajenih proizvoda. Država najviše može pomoći proizvođačima - koja su nabolja zemljišta u Srbiji za gajenje na organski način?