Najnovije vesti
Početna » TURIZAM » Uzgoj školjki u Crnoj Gori – Hedonist magazin

Uzgoj školjki u Crnoj Gori – Hedonist magazin

Uzgoj školjki u Crnoj Gori – Leto je tu, iza ćoška. Sećamo se mora i divnih jela. Školjke su mi omiljene. Divan tekst Hedonist magazina, hvala.

uzgoj školjkiMušule su red školjki (lat. Lithophaga), koje su ” Kamenojedi “. Ovaj naziv su dobile zbog svoje mogućnosti da buše rupe u krečnjačkim stenama. Dok okreću svoju ljušturu, rupe buši uz pomoć žlezda u plaštu, koje luče kiseli sekret.
Uzgoj školjke Mušula između Herceg Novog i Kotora u Crnoj Gori. Specijalno za Agro Infotel iz Crne Gore “Hedonist magazin”. foto: Hedonist magazin

 

Mali dodatak Agro infotela – recept za pripremu mušula:

Da se vratimo u mesec juli, u Herceg Novi, na terasu uz more i lagani povetarac sa pučine, čašom vina u ruci i veselo društvo…

Mušule s bademima

Potrebni sastojci

2 kg svežih mušula ( dagnj )
4-5 kašika naseckanih badema
1 kašičica mlevene ljute paprike
1 kašičice slatke mlevene paprike
2 kašičice sitno seckanog peršina
2 čena belog luka
malo soli
maslinovo ulje

Priprema:

Kada školjke dobro operete pod mlazom vode, uzmite samo zatvorene školjke i ostavite ih da se ocede. Poklopljeni lonac sa vodom i školjkama kuvajte 10-ak minuta dok se ne otvore. Zatvorene bacite. Skinite gornji poklopac mušule i poređajte ih u posudu za pečenje ili vatrostalnu posudu. Pecite ih sa pripremljenim bademima i belim lukom na 200° C oko 10 minuta..

SMESA SA BADEMIMA : Iseckajte bademe sitno, zatim ih pomešajte s naseckanim belim lukom, svežim peršunom, mlevenom crvenom slatkom i ljutom paprikom i 3-4 kašike ( supene ) maslinovog ulja. Smesu rasporedite po mušulama i pecite oko 10 minuta ili dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju. Poslužite uz crveno vino.

Prijatno

foto Hedonist magazin

Uzgoj školjki u Crnoj Gori

Pročitaj i ...

podsticaji 2019 manifestacija konkurs za turizam lorist sajam lorist novi sad

Seoski turizam nova šansa za mlade na selu

Seoski turizam nova šansa? Da bi gazdinstvo ostvarilo više prihoda postoji mogućnost da to ostvari …