Saturday 20.04.2019.
Najnovije vesti
Početna » Mehanizacija » Traktor može naštetiti zemljištu težinom

Traktor može naštetiti zemljištu težinom

Traktor može naštetiti . Teška poljoprivredna mehanizacija ima dugotrajne učinke na pogoršanje strukture tla, što može prouzročiti smanjenje prinosa i zagađenje poljoprivrednog zemljišta. Rezultat obrade tla u nepovoljnim uvjetima prekomjerne vlažnosti tla je trajno pogoršanje strukture tla i mora se izbjegavati, kako bi se smanjila zbijenost tla, povećao kapacitet za zrak i mogućnost odvodnje viška vode.

Traktor može naštetiti zemljištu težinom

Istraživanja su pokazala da su strukturalna oštećenja tla na dubini od 25 – 40 cm nastala obradom tla teškom mehanizacijom vidljiva i nakon 14 godina od trenutka nastanka zbijanja tla, što znači da su negativne promjene – trajne. (Zbijanje tla smanjuje dugogodišnju mogućnost proizvodnje hrane). Siromašna struktura tla povećava eroziju i gubitak hranjiva i pesticida.

Poljoprivredno tlo je također podložno negativnim efektima težine i veličine mehanizacije koja se značajno povećavala posljednjih desetak godina. Sabijanje površinskog dijela tla (0 – 25 cm) može smanjiti urod od 5 do 15 %, što može biti privremeno, ako se tlu posveti dovoljno pažnje. No ako se sabijanje tla pojavi u zoni ispod 50 cm ispod površine, gubitak prinosa će se nastaviti, i ostat će u naslijeđu slijedećih generacija. Slaba struktura tla smanjuje i usvajanje dušika, što uzrokuje gubitak ispiranjem dušika koji završava u vodotocima.

Neki stručnjaci razmišljaju i u uvođenju ograničenja osovinskog opterećenja strojeva na poljoprivrednom zemljištu u cilju smanjenja negativnih efekata.

U svakom slučaju postoje opravdani razlozi da se smanje negativni u?inci mehanizacije na tlo, jer je potrebno dugo vremena da se popravi narušena struktura tla.

Ivica Prpić, dipl. ing. agr.

viši koordinator

izvor:HPK

Traktor

Pročitaj i ...

mehanizovana rezidba dizel gorivo polovni traktor pollino agrar ipard traktori

Polovni traktor – kako se odlučiti za onaj pravi

Polovni traktor –  Saveti za kupovinu polovnog traktora. Novo ili polovno ? Ovo pitanje se …