Saturday 20.04.2019.
Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Sorta kruške Karmen do 30 tona po hektaru

Sorta kruške Karmen do 30 tona po hektaru

Sorta kruške Karmen nastala je tokom selekcijskog projekta na Univerzitetu u Bolonji početkom 21. veka. Brza introdukcija sorte Karmen nastala je prevashodno iz razloga visokog potencijala rodnosti za ranu epohu dozrevanja-početkom avgusta. Time je zauzela poziciju sorte Butira (Rana Moretinijeva), sa značajno većim prinosom po jedinici površine. Cveta srednje kasno i kasno, istovremeno kad i Vilijamovka. Najbolji oprašivači za ovu sortu su sorte Vilijamovka i Konferans. Plod je krupan, a oko 50 odsto pokožice prekriveno je dopunskim crvenilom. Plod ima izuzetno uravnotežen odnos kiselosti i slasti i namenjen je upotrebi u svežem stanju.

Plod je trajan i može se čuvati do 3 meseca. Bujna je sorta. Prvih godina je snažnog rasta mladara sve do ulaska u redovno plodonošenje.

Sorta kruške Karmen

Prvih godina traži intenzivan rad na formiranju dovoljnog broja rodnih nosača koji vrlo često diferenciraju mešovite pupoljke na jednogodišnjim mladarima. Kao nedostatak karakteriše je bujan, uspravan rast mladara i osetljivost na bakteriozu Pseudomonas syringae. Pravilnom tehnologijom gajenja ove visokoproduktivne rane sorte, moguće je održavanje prinosa na 25 do 30 t/ha godišnje.

Za Vas smo istražili kompletnu računicu za uzgoj kruške – potrebne investicije, troškove kao i isplativost i to možete da pogledate OVDE.

S obzirom na snažan drugi talas rasta, neophodno je iskontrolisati rast bioregulatorima GA3, GA4+7 u cilju redovne diferencijacije pupoljaka za narednu godinu. Upotreba bioregulatora takođe pomaže u ranijem plodonošenju.

Mihajlo Žikić dipl.ing. voćarstva i vinogradarstva

Pročitaj i ...

šljivina osa šljiva plamenjača rogač šljive

Rogač šljive izaziva gljiva posle precvetavanja

Posle precvetavanja šljive nastavlja se borba protiv štetnika - rogač šljive.