Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Savetovanje poljoprivrednika u Sremskoj Mitrovici

Savetovanje poljoprivrednika u Sremskoj Mitrovici

Savetovanje poljoprivrednika u Sremskoj Mitrovici se održava 8. februara 2019. godine u Gradskoj kući sa početkom u 9:00 sati. Na jednom mestu predstavnik Vlade Srbije – ministar Branislav Nedimović, Sekretar za poljoprivredu AP Vojvodine Vuk Radojević, stručnjaci PIS Vojvodine.

NAUČNO-STRUČNO SAVETOVANJE „DOBAR DAN DOMAĆINE“ OVE GODINE I U SREMSKOJ MITROVICI

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu su potpisivanjem protokola ozvaničili saradnju dveju institucija u okviru realizacije naučno-stručnog savetovanja „Dobar dan domaćine“, koje će se održati u februaru i martu 2019. godine.

Savetovanje „Dobar dan domaćine“ model je transfera znanja ka poljoprivrednicima, u cilju primene novih tehnologija, te unapređenja i daljeg razvoja poljoprivredne proizvodnje.

Organizovanje ovakvih skupova prilika je da se u direktnom kontaktu sa poljoprivrednicima razmene ideje i informacije, te da se blagovremeno upoznaju sa merama agrarne politike u 2019. godini.

Savetovanje „Dobar dan domaćine“ je počelo pre nekoliko godina u Novom Sadu i održavalo se na pokrajinskom nivou. Od ove godine će se još više približiti vojvođanskim ratarima, jer će biti organizovano na sedam lokaliteta u Vojvodini. Ideja je da se od ove godine poljoprivrednim proizvođačima prenese znanje na licu mesta. Stoga, Poljoprivredni fakultet je napravio saradnju sa vojvođanskim lokalnim samoupravama, te je podršku dao i Grad Sremska Mitrovica.

Savetovanje poljoprivrednika

Savetovanje za područje Srema održaće se u Sremskoj Mitrovici u petak 8. februara u Gradskoj kući, sa početkom u 9:00,  domaćin savetovanja poljoprivrednika ” Dobar dan domaćine” će biti Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Radi najave savetovanja i izbora tema koje će biti razmotrene na panel diskusijama u okviru savetovanja, u prostorijama Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, organizovan je radni sastanak organizatora i svih aktera uključenih u podršku ovog regionalnog savetovanja.

„Prethodnih godina Agencija je organizovala odlazak stotinak poljoprivrednika u Novi Sad na ovo savetovanje, a ove godine smo domaćini skupa u našem gradu. Drago mi je da će sremski poljoprivrednici učestvovati baš u našem gradu na ovom savetovanju koje za cilj ima da pospeši sve što je vezano za lepu srpsku reč -domaćin, da prenese ljudima lepotu stvaralačkog u selima širom Srema i Vojvodine, pa i cele Srbije, u selima gde je domaćin svako ko radi, ko ima i ko je bitan za ukupnu privredu svoje zemlje. Nadam se dobrom odzivu jer će biti diskutovano o veoma važnim poljopriivrednim temama“– Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Za skup u Sremskoj Mitrovici odabrane su sledeće teme, saopšteno je u Agenciji za ruralni razvoj:

  • Poslovno jutro – predstavljanje agro kompanija
  • Agrarni budžet i trošenje u 2019. godini, sa osvrtom na potrebne promene u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, Ministarstvo poljoprivrede – ministar Branislav Nedimović;
  • Podsticaji za poljoprivrednike u Vojvodini u 2019. godini, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu – pokrajinski sekretar Vuk Radojević;
  • Šta se dogodilo sa proizvodnjom šećerne repe u sezoni 2018?
  • Da li je moguće predvideti biljnu proizvodnju u eri učestalije pojave sušnih godina?
  • (Ne)racionalno korišćenje zemljišta za intenzivnu proizvodnju i upotreba stajnjaka;
  • Obaveze gazdinstava i pravnih lica u prijavljivanju sezonske radne snage;
  • Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja u funkciji ratarske proizvodnje i osvrt na stanje useva.

Osim panel diskusija,  savetovanje podrazumeva i komercijalnu ponudu agro kompanija kao i info-punktove Pokrajisnkog sekretarijata za poljoprivredu i fondova, u holu Gradske kuće.

izvor agroservis.rs

Pročitaj i ...

lucerka korovi bolesti lucerke košenje lucerke lucerka dobar rast lucerkina buba plodored lucerke navodnjavanje lucerke lucerkino brašno lucerka pred zimu

Bolesti lucerke tokom perioda gajenja

Često su otkosi lucerke ugroženi jer bolesti lucerke mogu čak uništiti sve biljke i dovesti u opasnost stoku.