Saturday 20.04.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Proizvodnja kajmaka kao dodatni prihod na gazdinstvu

Proizvodnja kajmaka kao dodatni prihod na gazdinstvu

Proizvodnja kajmaka – Odluka Ministarstva poljoprivrede o mogućnosti prodaje sa kućnog praga je dobra vest za mnoge proizvođače mleka, sira… Prilika da se dopuni budžet gazdinstva i možda pokrene mini proizvodnja, prvo za lokalne potrošače, a zatim i za restorane i trgovine u bližim gradovima.

Domaći kajmak su mnogi probali i više ga nikada nisu zaboravili. Često je na trpezama u našem domaćinstvu i restoranima jer taj ukus pleni naša nepca. Kako početi sa njegovom proizvodnjom?

PROIZVODNJA KAJMAKA NA GAZDINSTVU – Srđan Zafirović, dipl. inž.poljoprivrede

Sve više prisutan nestabilan otkup mleka, praćen malom otkupnom cenom i neredovnom isplatom, uslovilo je da većina malih i srednjih gazdinstava u našem regionu sirovo mleko prerađuje na svom gazdinstvu. Uz meke i tvrde sireve i kajmak može biti jedan od proizvoda sa dodatom vrednošću. Tradicionalna proizvodnja kajmaka se sastoji iz nekoliko faza (kuvanje mleka, razlivanje, kajmačenje, skidanje masne kore, soljenje i stavljanje u posudu, zrenje i čuvanje kajmaka).

Treba mleko nakon muže odmah procediti i ukoliko se ne kuva odmah i ohladiti. Kajmak nastaje kao kora na površini mleka koja je mešavina većeg dela masti i manjeg dela belančevina.

Proizvodnju kajmaka započinjemo postepenim zagrevanjem mleka uz mešanje i ključanje 15-30 minuta. Nakon ključanja poželjno je da se mleko sporije hladi u naredna dva sata da zadrži temperaturu oko 80℃. Mleko zatim sipamo u plitke posude koje ne korodiraju, smeštene u prostoriji za hlađenje (mogu veći frižideri) i ostavi da miruje narednih 12-24 časa. U tom periodu masti iz dubljih slojeva odlaze na površinu i sjedinjuju se sa već obrazovanom pokožicom, te se tako formira tanak čvrsti sloj – kajmak. Veoma je bitno obratiti pažnju na čistoću prostorije za hlađenje mleka. Poželjna temperatura mleka pri obiranju kajmaka treba biti ispod 18ºC a može i 10 – 15°C.

Formirani kajmak se skida sa površine mleka i slojevito se slaže u odgovarajuću posudu. Pre stavljanja prvog sloja, po dnu posude se posoli sa malo soli a onda i preko svakog narednog sloja. Količina soli zavisi da li na tržište ide kao mladi kajmak ili zreli, kod mladog kajmaka količina soli je do 2% a kod zrelog do 3,5%.

Kajmak se može upotrebljavati neposredno nakon proizvodnje kao mladi kajmak ili se ostavi da zri 20 dana na temperaturi 15-18ºC a nakon toga čuva se u hladnom i promajnom prostoru do upotrebe.

Da li ste za kajmak možda?

Pročitaj i ...

ispaša

ISPAŠA tokom sezone i električni čuvar

Proleće je vreme kada kreće ispaša na obroncima planina.