Tuesday 10.12.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » VITAMIN A – retinol je važan za rast

VITAMIN A – retinol je važan za rast

VITAMIN A – retinol. Ovaj vitamin životinje ne mogu da sintetizuju već se njegove potrebe podmiruju putem hrane. U hrani biljnog porekla nalazi se provitamin karotin koji organizam transformiše u vitamin A. To pretvaranje odigrava se u zidu creva, a može se vršiti i u drugim tkivima.

Ovaj vitamin je važan za porast, reprodukciju, proizvodnju mleka i održavanje života. Naziva se faktor rasta. Najviše vitamina A sadrži riblje ulje, mleko (naročito leti), maslac, žumance, jetra, salata. Kad je u pitanju krmno bilje, nalazi se kao karotin u zelenim delovima biljaka, a najviše ga ima u lišću deteline i lucerke.

Mlade zelene biljke i paša najbogatiji su izvori vitamina A. Kada je u pitanju seno, sadržaj ovog vitamina zavisiće od načina spremanja. Veštački sušeno seno ima dva do deset puta više karotina nego kada je sušeno na uobičajen način. Možemo reći da je intezitet zelene boje merilo sadržaja karotina.

Od korenasto krtolastih biljaka samo ga sadrži šargarepa, zatim tikva i neke vrste bostana, zatim žuti kukuruz, a ostalo zrnevlje je siromašno u ovom vitaminu. Vitamin A je bezbojan, dok je karotin crvenožute boje. Lako se oksidiše na povišenim temperaturama pa se može potpuno izgubiti.

VITAMIN A – retinol je važan za rast

Pri sušenju i čuvanju kabaste hrane karotin se gubi tako da kukuruz koji je držan u skladištu sedam meseci izgubi i do 60% karotina.

Životinje su osetljive na nedostatak ovog vitamina, zato što je jedna od najvažnijih funkcija ovog vitamina održavanje površinskih tkiva sluzokože tela u zdravom stanju. Na taj način sluzokoža može biti zahvaćena infekcijama. Nedostatak vitamina A može dovesti do oštećenja nervnog sistema a to se ogleda u nedostatku koordinacije pokreta nogu, izaziva grčeve i paralizu.

Jedan od prvih znakova nedostatka ovog vitamina je noćno slepilo (nesposobnost vida pri slaboj svetlosti). Takođe, nedostatak u ovom vitaminu može negativno da utiče na plodnost mužjaka, ženke ne mogu zaneti, a ako zanesu, mladunčad se rađa mrtva ili vrlo slaba. Mlada grla usled nedostatka ovog vitamina pokazuju nezdravu spoljašnjost, imaju dugotrajne prolive i infekcije organa za disanje.

PSS Mladenovac Perić Predrag dipl.ing.

Pročitaj i ...

uzgoj svinja na surutka ubrzava tov

Surutka ubrzava tov i štedi količinu hrane za tov

Možete smanjiti trajanje tova svinja i uštedeti. Kako? Koristite surutku u tovu svinja.

Leave a Reply