Saturday 24.08.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Svinje afrička kuga svinja kuca na naša vrata

Svinje afrička kuga svinja kuca na naša vrata

Svinje afrička kuga svinja – u našem susedstvu su zabeležni brojni slučajevi zaraze svinja virusom afričke kuge svinja. To je bolest koja se ne prenosi na čoveka i druge životinja , ali je NEIZLEČIVA.

Povišena temperatura, krvavi prolivi, krvarenje po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku,  pobačaji,  potištenost, gubitak apetita, kašljanje, povraćanje,  mogu biti simptomi veoma opasnog virusa – afričke kuge svinja. Treba primeniti sve mere higijene u objektima gde se gaje svinje, postave dezinfekcione barijere, spreče ulazak glodara, ptica u objekat.

Naročito je naglašeno da su divlje svinje nosioci virusa i lako prenose bolest za koju nema leka.

Ministrastvo poljoprivrede je izdalo saopštenje da se mora obratiti velika pažnja zbog mogućnosti da se bolest lako prenese u Srbiju. Ne treba donositi meso i prerađevine iz Rumunije, Bugarske, Makedonije.

U Rumuniji je već zabeležen primer zaraze na najvećoj farmi za gajenje svinja u toj zemlji. Izdatojeupozorenje da se prema Bugarskoj primeni rigorozni tretman pri trgovanju životinjama , mesu, prerađevinama.

Ministarstvo je izdalo brošure sa uputstvima o bolesti, kao i biosigurnosti na farmama.

Zaraza se veoma brzo širi i može da ugrozi veliki broj životinja, čak da uništi sve životinje na farmama.

Pročitaj i ...

kukuruz vlažnog zrna siliranje manje novca

Manje novca za spremanje hrane za stoku za zimu

Gnječenje žitarica je savremeni način spremanja hrane za stoku koja Vam štedi vreme, energiju i manje novca je potrebno za to.