Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Stočni grašak daje visok procenat belančevina

Stočni grašak daje visok procenat belančevina

Zamenite sojinu sačmu delom stočnim graškom. Stočni grašak daje visok nivo belančevina, bez potrebe naknadne obrade (soja se termički obrađuje), obogaćuje zemljište – to su neke prednosti. On ima izuzetno povoljne biološke osobine kao što su:

  • kratka vegetacija (koristi se kao čist usev, međuusev ili u smešama)
  • raznovrsna upotreba (zrno, zelena krma, silokrma ili zelenišno đubrivo)
  • skromni uslovi uspevanja
  • visok i stabilan prinos.

Proizvodnja stočnog graška bi mogla biti jedno od rešenja za poljoprivredna domaćinstva koja se bave stočarskom proizvodnjom, u smislu obezbeđivanja neophodne stočne hranena racionalan način.

Zašto izabrati stočni grašak?

1.) Gajenjem stočnog graška, manja su ulaganja za nabavku neophodnih količina mineralnih đubriva. Poznata je osobina azotofiksacije ove leguminoze. Od ukupno proizvedenog azota, stočni grašak potroši u proseku 50%, tako da usevu koji se seje nakon njega ostaje isto toliko, a ne retko i do 60%.

Važno je da se setva obavi na zemljištu povoljne pH vrednosti (nikako na kiselim zemljištima), kao i da količina azota NE bude visoka kako se ne bi inhibirao intenzitet azotofiksacije. Ukoliko se stočni grašak koristi kao zelenišno đubrivo, treba znati da se prinosom od 20-30 t/ha zelene mase, nakon zaoravanja obezbeđuje humus kao unošenjem jednog vagona stajnjaka, pri čemu u zemljištu ostaje oko 50 kg azota/ha.

2.) Nakon graška poboljšana su svojstva zemljišta (fizička, hemijska i biološka). Ovi efekti postižu se i setvom graška kao međuuseva i kao zelenišno đubrivo.

3.)  Brz rast i gustina useva obezbeđuje manju upotrebu pesticida. Obzirom na dužinu vegetacije, stočni grašak je odličan za rešenje problema masovne pojave korova. Time je pre svega bitno smanjena upotreba herbicida. Poboljšanje biološke aktivnosti zemljišta gajenjem stočnog graška, dovodi do znatno manje pojave bolesti i štetočina, pa je i upotreba fungicida i insekticida bitno smanjena.

Navedene prednosti gajenja stočnog graška koriste se i u organskoj proizvodnji. Sve već pobrojne osobine omogućuju zaštitu životne sredine i očuvanje prirodnih resursa (manja upotreba đubriva i pesticida, azotofiksacija…).

Miloš Zagrađanin
Diplomirani inženjer poljoprivrede za stočarstvo

Pročitaj i ...

organska proizvodnja angus rasa krave organska stočarska

Angus rasa – ekstenzivan uzgoj uz ekonomsku dobit

Rasa koja je pravi izbor za uzgoj je Angus. Dobro podnosi uslove na pašnjacima i daje meso odličnog kvaliteta.

Leave a Reply