Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Stigla je afrička kuga svinja i kod nas – kažu nalazi

Stigla je afrička kuga svinja i kod nas – kažu nalazi

Već duže vreme je prisutna u našem okruženju ali nažalost, izgleda da je stigla afrička kuga svinja i u Srbiju. Prema izveštaju, reagovala je Svetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja i stavila i našu zemlju na listu zemalja koja je zabeležila ovu smrtonosnu bolest svinja.

U selu Rabrovcu je registrovan jedan slučaj bolesti, u Velikoj Krsni (kod Mladenovca) zabeleženo je četiri slučaja oboljenje afričke kuge svinja.

Bolest prenosi virus sa bolesne životinje, kontamirana voda, hrana, prostirka, inficirani krpelji, može i inficiranom odećom, obućom… Prvi znaci kod životinja su gubitak apetita, crvenilo kože, visoka temperatura, otežano disanje, povraćanje i krvavi proliv. Bolest se ne prenosi na ljude.

Ministar Branislav Nedimović je naglasio da je ovo mikro slučaj i da je prostor u krugu od 3 kilometra pod nadzorom. Posle 40 dana monitoringa da je ovo samo lokalno ostvarena infekcija ostali delovi Srbije gde se gaje svinje moći će da izvoze svinjsko meso. Da li će kinesko tržište prihvatiti naše objašnjenje o bezbednosti pokazaće interesovanje trgovaca nakon što stigne komisija iz Kine u novembru mesecu i odobri nam izvoz – ako ga bude?

Stigla je afrička kuga svinja

Vakcine protiv bolesti ne postoji. Velike ekonomske štete tek dolaze. Sada je u pitanju i dalji rad komisija oko izvoza svinjskog mesa i odluka o početku nevakcinisanja svinja protiv obične kuge svinja.

Ne unosite nikakvo meso iz susednih zemalja: Mađarska, Rumunija i Bugarska.

Pročitaj i ...

kvalitet nije setva deklarisanog semena kvalitet zrna slab

Kvalitet zrna slab, koliko imamo zaražene pšenice?

Čeka se izveštaj nadležnih tela i objava o kvalitetu pšenice u silosima. Kakav je hleb koji jedemo svakodnevno?