Tuesday 23.04.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Pravilnik podsticaji u stočarstvu – telad za tov

Pravilnik podsticaji u stočarstvu – telad za tov

Pravilnik podsticaji – Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za krave za uzgoj teladi za tov za 2018. godinu.

Svi poljoprivredni proizvođači – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, kao i pravna lica i preduzetnici, koji ispunjavaju uslove propisane zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju mogu ostvariti podsticaje u stočarstvu za krave za uzgoj teladi za tov. 

Podsticaje ostvaruju za najmanje dve oteljene krave, za razliku od prošle godine kada je bilo neophodno jedna, podnošenjem zahteva Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede-Upravi za agrarna plaćanja.

Pravilnik podsticaji

Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje podnosi se za svaku kalendarsku godinu od 01.februara do 31. jula tekuće godine za krave oteljene u periodu od 01. Jula predhodne kalendarske godine do 30. juna tekuće kalendarske godine, 2018..

Izuzetno u 2018. godini zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje podnosi se do 31. Jula 2018. godine a za sve krave oteljene u periodu od 01.septembra 2017. Do 30. juna tekuće godine.

Lice koje podnosi zahtev može to učiniti samo jednom za isto grlo za jednu kalendarsku godinu.

Uprava utvrđuje ispunjenost propisanih uslova za ostvarivanje prava na podsticaje, odobrava isplatu i daje nalog za prenos sredstava na namenski račun poljoprivrednog gazdinstva kod poslovne banke.

Dipl.inž Biljana Janjić PSSS Čačak

foto pixabay.com

Pravilnik podsticaji

BEJBI – BIF – Prehrana teladi za proizvodnju mesa pod nazivom “bejbi-bif”. Režim prehrane predviđa upotrebu kompletne koncentrirane smese koju je bolje peletirati i manje količine slame, sena, ili druge kabaste hrane koja osigurava celulozu neophodnu za preživanje.

Izuzetno je važno posvetiti pažnju prelasku s uobičajene mešane prehrane koju su telad imala, na forsiranu ishranu koncentrovanom hranom koju predviđa proizvodnja “bejbi-bif” -a.

 

Pročitaj i ...

crvena detelina amonijačni rastvor lucerka

Lucerka i crvena detelina, izbor zemljišta

Najvažnije leguminoze kod nas, lucerka i crvena detelina sa prinosom od 18 tona po hektaru.