Tuesday 10.12.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Konj – pravilna prehrana tokom godine

Konj – pravilna prehrana tokom godine

Konj pravilna prehrana – Žitarice i sijeno u prehrani konja. Konj zahtjeva dnevni minimum od 0,75 do 1% svoje težine sijena kako bi zadovolji svoje potrebe za vlaknima i time osigurao normalnu aktivnost probavnog sustava.
Znači konj od 500 kg treba minimum 4-5 kg sijena na dan. Ovo znači da konj treba ovaj minimum hrane kako bi se samo održao na životu i ne bi skončao. Kada konj ne primi odgovarajuću količinu sijena dugih vlati kroz duži period razvije psihičke poremećaje ponašanja kao sto su grizenje drva, jedenje izmeta, gutanje zraka i jedenje stelje. Što opet ljudi pripisuju nekim drugim stvarima umjesto da pogledaju kakva mu je prehrana.

 

Clair doo – konjička i stočarska oprema

Adresa:Alberta Anštajna 2,21000 Novi Sad

 Telefoni:  021 65 19 965; 066 65 19 965; 021 63 13 033 faks 064 48 92 452

 Sijeno dugih vlati je potrebno ćak iako konja hranimo izmrvljenim sijenom. Najbolji način hranjenja konja je s poda zbog toga jer tako najbolje oponašamo prirodni način hranjenja.

 Žitarice su sjemenke biljaka koje imaju visoki postotak škroba u sebi. Sve žitarice se međusobno razlikuju, a upotrebljavale su se u prehrani konja kao izvor visoko energetske hrane stoljećima.

 Zob je tradicionalna žitarica u prehrani konja i iz više razloga najbolji izbor. Zob je žitarica koja je najbolje izbalansirana, sadržava 53% škroba, 12% proteina, 5% masti i 12% vlakana. Škrob iz zobi se dobro razgrađuje preko 83% u želucu. Škrob iz zobi ne doprinosi prekomjernom zadržavanju škroba u debelom crijevu kao što to čine kukuruz i je?am.

  Kukuruz ponekad ima lošu reputaciju kao konjska hrana i to zbog pravih razloga. Krući je i tezi od zobi, tako da direktnom zamjenom u mjericama možemo ga previše dati konju. U kukuruzu svi sastojci nisu dobro izbalansirani, sadrži 71% škroba, 8% proteina, 4% masti i 2% vlakana. I najgore od svega škrob iz njega se ne razgrađuje u želucu osim ako nije smrvljen kako ga je i najpreporučljivije davati.

 Ječam (sa 65% škroba) ima jako čvrstu olupinu koju konji teško sažvaću tako da se najčešće daje oljušten. čak i u tom stanju slabo se razgrađuje.

  izvor: http://www.agroportal.hr

Pročitaj i ...

uzgoj svinja na surutka ubrzava tov

Surutka ubrzava tov i štedi količinu hrane za tov

Možete smanjiti trajanje tova svinja i uštedeti. Kako? Koristite surutku u tovu svinja.

Leave a Reply