Tuesday 10.12.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » JALOVOST kod goveda – kako je smanjiti

JALOVOST kod goveda – kako je smanjiti

Uzgajivači junica se susreću sa problemom – jalovost kod goveda. Uglavnom se osim normalnog ispoljavanja polnog žara mogu javiti i nepravilnosti izražene jakim i tihim gonjenjem. Jako gonjenje se ispoljava tako što je životinja uznemirena, nervozna, uznemirava ostala grla i dolazi do značajnog smanjenja dnevne količine mleka. Tiho gonjenje je takođe dosta česta pojava. U oba slučaja, tj. nepravilnosti najčešće izostaje oplodnja što utiče na povećani razmak između dva telenja, a samim tim se značajno smanjuje proizvodnja mleka i ekonomski gubici se povećavaju zbog manjeg broja rođene teladi.

 ishrana krava ispaša U austriji farma organsko stočarstvoŠto se tiče priplodnih junica, čest uzrok neplodnosti je prevelika uhranjenost. Da bi se izbegao štetan uticaj mirovanja i boravka u stajama, junice treba što više da se kreću na svežem vazduhu i suncu.

JALOVOST kod goveda

Neplodnost može biti uslovljena i usled nedovoljnog i nepravilnog razvoja pojedinih polnih organa, a može se desiti da nekih polnih organa uopšte i nema. Pri nepravilnoj – nedovoljnoj ishrani i u lošim uslovima držanja životinja često se dešava da je većina grla u zapatu neplodna. Takvo stanje traje sve dok se ishrana ne popravi kvalitetnom hranom, pa je ta jalovost poznata po nazivu gladni sterilitet. Stečena jalovost je posledica oslabljenog organizma i raznih stajskih oboljenja koja uglavnom izazivaju hraniva koja su oskudna u veoma potrebnim mineralnim materijama i vitaminima.

Bolesti koje izazivaju jalovost mogu biti i zarazne i nezarazne, kao što su upale polnih organa, koje izazivaju pobačaje pa čak i uginuće još nerođenih teladi. Često se dešava da upalu sluzokože izazove zaostajanje posteljice posle porođaja. Komadići posteljice koji su zaostali u materici, raspadanjem izazivaju gnojno zapaljenje sluzokože koje prati jalovost bilo za duže ili kraće vreme. Na sve ove procese koji se dešavaju stočari mogu dosta da utiču dobrom ishranom, pažnjom i negom svojih grla.

dipl. ing. Slavica Petrović

Pročitaj i ...

uzgoj svinja na surutka ubrzava tov

Surutka ubrzava tov i štedi količinu hrane za tov

Možete smanjiti trajanje tova svinja i uštedeti. Kako? Koristite surutku u tovu svinja.

Leave a Reply