Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Gajenje ćurića i pilića, koje su razlike u načinu uzgoja?

Gajenje ćurića i pilića, koje su razlike u načinu uzgoja?

?urka

Većina odgajivača živine upoznata je sa gajenjem pilića. No, razlike u gajenju pilića i ćurića postoje zato gajenje ne može da uspe svima podjednako.

Navešćemo neke od tih krucijalnih razlika.

Ćurići su veći od pilića i znatno brže rastu. U načelu kada se radi o podnom prostoru (podnoj površini, hranidbenom prostoru, prostoru na pojilici, pod grejačem i sl.) jedno ćure zahteva 2-3 puta više prostora nego pile.

Zbog toga što rastu znatno brže, ćurići zahtevaju i hranu bogatiju belančevinama (proteinima), prve četiri nedelje i sa 28-30% proteina.

Ćurići prvih dana, pa i nedelja, zahtevaju više toplote od pilića. Dok se jednodnevni pilići mogu useliti u prostoriju zagrejanu do 30C i u njoj relativno dobro napredovati, minimalna temperatura koja se mora obezbediti jednodnevnim ćurićima iznosi 35-38 C.

Ćurići su, uopšte uzev, prvih nedelja osetljiviji od pilića, lakše stradaju od hladnoće, promaje, vlage, kvašenja i drugih nepovoljnih uticaja. Tek kad „prebobaju“ (tj. dobiju „bobe, „bradavice“, karakteristične mesnate crvene izraštaje po golom delu vrata), u uzrastu oko 8 nedelja postaju izrazito otporni.

Ćurići prvih dana slabo vide i potrebna im je jaka svetlost da bi uočili hranu i vodu. Oni za razliku od pilića moraju da uče da jedu i piju. Veoma su „trapavi“. Skloni raskrečenju i iščašenju nogu, često kada padnu na leđa nisu u stanju sami da ustanu i, uopšte, zahtevaju prvih dana posebno brižljivu negu i stalni nadzor.

Gajenje ćurića i pilića, razlike u načinu uzgoja

Ćurići su osetljiviji od pilića i na druge stresove, buku, neujednačenu osvetljenost prostorije, lako se uznemire, uplaše i gomilaju, kada može doći i do masovnijih gubitaka.

Sve što je izneto nikako ne znači da zainteresovani odgajivač treba da se uplaši od gajenja ćuraka i od njega odustane.

Navođenje razlika u gajenju pilića i ćurića ima za cilj da odgajivaču početniku bude jasno sledeće:

Najbolje je nabaviti ćuriće u uzrastu od četiri do šest nedelja, kad im zagrevanje više nije tako neophodno, i kad su prebrodili najkritičnije faze.

Savetodavac stočarstva Kosovka Jakšić

Pročitaj i ...

odabiranje podmlatka podsticaji uplodnost krava junad nemaju

Junad nemaju vremena za čekanje, maj je bio davno

Kada je trenutak da se ostvari obećano? Sada, juče, sutra? Valja biti vidovit uzgajivač junadi da pogodite.