Tuesday 10.12.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » British Milksheep velika korist za odgajivače

British Milksheep velika korist za odgajivače

British Milksheep (Britanski) izvorno bio je poznat kao Alderbred pasmina domaćih ovaca koju je razvio Lawrence Alderson u Wiltshireu i Northumberland. Izvozi se u nekoliko zemalja, uključujući Mađarsku, Francusku i Grčku – kod nas je na imanju Gabrić. Tačan sastav pasmine nikada nije proglašen. Kao što naziv pasmine sugeriše, to je plodan producent mleka, a uspostavljeni su nekoliko velikih mlečnih stada. U svim zemljama izvan Velike Britanije, britanski Milksheep služi više kao mužna pasmina sa dvostrukom namenom – u Velikoj Britaniji kao brdska – longwool pasmina, u Francuskoj u Alpima i Pirinejima kao planinska pasmina, u Grčkoj kao Chios mlečna ovca, te u Mađarskoj sa prevladavajućim Merino odlikama.

British Milksheep velika korist za odgajivače

To je najplodnija britanska pasmina.Odrasle ovce postižu prosečnu veličinu legla više od 3,00 i to je prednost. Čak je i jedno postizanje bio rekord od 44 janjadi u 10 osemenjavanja. Prosečna proizvodnja mleka zavisi o standardu upravljanja stada i mogu varirati od 250 do više od 400 litara u 210 dana laktacije, sa 6% masti i 6% proteina. Neka čista stada i dalje će se koristiti za mužu i proizvoditi mleko za potrošače sa alergijom na kravlje mleko, sladoled i specijalnih sireva u severnoj Engleskoj i Kanadi. Postoje tvrdnje da su ovce proizvodile 650 litara (170 US gal) čak i 900 litara (240 US gal) mleka u 300 dana laktacije sa 5,5-9,5 % mlečne masti, ali te tvrdnje nisu potvrđene.

U usporednim ispitivanjima za mleko u Mađarskoj, koristeći lokalne Merino pasminu sa proizvodnjom mleka od 30 do 50 litara po laktaciji, britanski Milksheep križanci pokazali su se superiorniji od Lacaune i Awassi ovnova. Oni su dali 90 do 130 litara u usporedbi sa 60 – 80 litara iz Lacaune križanaca i 80 – 105 litara iz Awassi ukrštanja.

Britanski Milksheep je bleda u licu, čista u glavi. Ovce proizvode 4 kg (8,8 lb) i ovnovi 6.5 kg (14 lb) runa sa predenje brojem od 50 do 54s . Dužina sortiranja je 12 do 18 cm (4,7-7,1 u) .

U usporednim ispitivanjima u Mađarskoj za proizvodnju mesa, ukrštana janjad poreklom British Milksheep imao je vrhunsku ocenjivanja trupa, meso je najnežnije mereno pomoću smične sile. Britanski Milksheep su velike, robustne ovce sa dobrom telesnom građom. Po dospeću, ovnovi teže 103 kg (£ 227) i ovca 79 kg (£ 174) u proseku.

Pročitaj i ...

uzgoj svinja na surutka ubrzava tov

Surutka ubrzava tov i štedi količinu hrane za tov

Možete smanjiti trajanje tova svinja i uštedeti. Kako? Koristite surutku u tovu svinja.

Leave a Reply