Tuesday 10.12.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Alltechov izveštaj proizvodnje stočne hrane u svetu

Alltechov izveštaj proizvodnje stočne hrane u svetu

alltech
 Alltechov izveštaj

Alltechov Pregled stočne hrane: Trend tokom poslednjih pet godina otkriva povećanje od 14% ukupnog broja tona stočne hrane na globalnom nivou

[DUBOJN, Irska.] –Sa porastom raspoloživog dohotka na globalnom nivou, među potrošačima potražnja za obrokom bogatim proteinima je porasla, a tokom poslednjih pet godina, industrija stočne hrane je pratila zahteve. Rezultati Globalnog pregleda stočne hrane za 2016. godinu, koje je objavio Alltech procenjuju broj tona stočne hrane na međunarodnom nivou na 995,5 miliona metričkih tona, što je povećanje od 1,5 procenata u odnosu na prethodnu godinu, a od 14 procenata od kada je Alltech prvi put objavio rezultate u Globalnom pregledu sto?ne hrane, 2011. godine.

Analiza trendova u petogodišnjem periodu je ukazala na rast pretežno u svinjarstvau, živinarstvu i akvakulture i pojačanje intenziteta proizvodnje u Afričkom, Bliskoistočnom, Latinoameričkom i Evropskom regionu.

„Industrija stočne hrane je odličan barometar ekonomskog zdravlja, a na osnovu naših podataka za petogodišnji period, on preciznije od drugih indeksa predviđa ekonomski rast,“ rekao je Ejdan Konoli, načelnik za inovacije Alltecha, koji je rukovodio inicijativom za sprovođenje pregleda.

Globalni pregled stočne hrane ocenjuje ukupnu proizvodnju stočne hrane u preko 130 zemalja na osnovu informacija dobijenih iz partnerstva između lokalnih udruženja za stočnu hranu i Alltechovog prodajnog tima, koji poseti preko 32.000 fabrika stočne hrane godišnje.

Alltechov izveštaj proizvodnje stočne hrane u svetu

Pregled za 2016. godinu je pokazao da udeo na tržištu hraniva za živinu raste brže nego za bilo koje druge životinje, sa 46 procenata globalne proizvodnje stočne hrane konkretno za brojlere, nosilje, ćurke, patke i drugu živinu. Ovogodišnje pregled je takođe potvrdio da su kukuruz i sojino brašno standardni sastojci stočne hrane širom sveta.

Vrhunskih 10 proizvođača stočne hrane u svetu su ostali isti: Kina, Sjedinjene Američke Države, Brazil, Meksiko, Indija, Španija, Rusija, Nemačka, Japan i Francuska. Kao region, Evropa je imala najveći porast, do 13 miliona tona tokom prošle godine, uz najveći doprinos Rusije, Turske, Belorusije i Poljske.

Sa padom od 2 procenta u odnosu na prethodnu godinu, Kina i dalje u Alltechovom Godišnjem pregledu stočne hrane zadržava titulu vodećeg proizvođača stočne hrane sa 179,930 miliona tona proizvedenih u 8.550 fabrika stočne hrane u toj zemlji. Međutim, ovo je već treća godina u kojoj je svetski lider prijavio konsolidaciju proizvedenog broja tona stočne hrane u manjem broju fabrika stočne hrane.

Broj fabrika stočne hrane u Sjedinjenim Američkim Državama i Brazilu, kao drugom i trećem najvećem tržištu, je takođe opao. SAD su proizvele 172.730 miliona metričkih tona u 6.012 fabrika stočne hrane (6.718 fabrika u 2014.), dok je Brazil proizveo 68,7 miliona metričkih tona u 1.556 fabrika stočne hrane (1.698 fabrika u 2014.).

Prema Konoliju, konsolidaciju proizvodnje stočne hrane u manjem broju fabrika pokreće veliki broj faktora. „Naročito Kinezi vide prednost manjeg broja fabrika stočne hrane – niži troškovi, veća efikasnost i lakša kontrola sa aspekta sledljivosti i bezbednosti hrane,“ rekao je Konoli.

Još neki značajni statistički podaci za regione i vrste iz Pregleda stočne hrane za 2016. godinu su:

  • 545 evropskih fabrika stočne hrane, uz doprinos Rusije, je u 2015. povećalo svoju proizvodnju za 22 procenta u poređenju sa prethodnom godinom. Bliski Istok je imao povečanje od 17 procenata sa 21.438 miliona tona iz 719 fabrika u regionu. Afrika, Azija i Pacifik i Latinska Amerika su imali porast od 5, 4 i 3 procenta, tim redom, dok je Severna Amerika ostala na prethodnom rezultatu.
  • Proizvodnja hraniva za svinje je opala za 2 procenta, sa rezultatom od 253,53 miliona tona. Proizvodnja za akvakulturu od 35,47 miliona metričkih tona, je ove godine zabeležila pad od 5 procenata; mada se čini da je izvan Kine ova cifra više povezana sa preciznijim prikupljanje podataka, a ne sa konkretnim padom, naročito s obzirom na to da je proizvodnja za akvakulturu rasla, za ukupno 19 procenata u poslednjih pet godina. Hraniva za konje su sa 8,22 milion tona, zabeležila pad od 2 procenta u poređenju sa 2014. godinom.
  • Proizvodnja hraniva za živinu nastavlja da raste, sa povećanjem od 5 procenata i sada ukupno iznosi 463,69 miliona metričkih tona. Hraniva za preživare su takođe imala pozitivan rezultata sa 201,36 milion tona, što je povećanje od 3 procenta. Proizvodnja hraniva za kućne ljubimce je imala rast od 4 procenta, sa 22,59 miliona tona.

„Nakon sastanaka sa grupama poput Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) u Rimu i Međunarodne federacije industrije stočne hrane (IFIF), Alltech shvata koliko je teško prikupiti i srediti ove podatke, ali i koliko je to vredno na putu ka stočnoj hrani za planetu sa preko 9 milijardi ljudi do 2050. godine,“ rekao je Konoli. „Sa već pet godina rada za sobom, ovo je najjači i najpouzdaniji danas dostupan set podataka za ovaj sektor.“

Globalni pregled stočne hrane iznosi procenu Alltecha o broju tona i trendovima za stočnu hranu, a njegova namena je da posluži kao otvoren izvor informacija, kako za one koji donose politike i odluke, tako i za one koji u ovoj industriji rade.

Izvori:

Pregled nalaza Alltechovog Globalnog pregleda stočne hrane, uključujući snimak Internet prezentacije sa Ejdan Konolijem, brošuru rezultata i interaktivnu mapu, se nalaze na adresi: http://stories.alltech.com/global-feed-survey-2016.html.

Pročitaj i ...

uzgoj svinja na surutka ubrzava tov

Surutka ubrzava tov i štedi količinu hrane za tov

Možete smanjiti trajanje tova svinja i uštedeti. Kako? Koristite surutku u tovu svinja.