Tuesday 10.12.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Zemljište daje ali morate ostaviti zemljište “živo”

Zemljište daje ali morate ostaviti zemljište “živo”

Obrađujemo zemljište da bi posejali seme, ali zemljište daje samo ako je puno svojih “stanovnika” – bakterija, algi, gljiva, kišnih glista… Ne možete zemljište “ubijati” i očekivati da Vam uzvrati bogatom žetvom i berbom.

Živo zemljište kao temelj poljoprivredne proizvodnje

Ključ uspeha dobrog poljoprivrednog gazdinstva je živo zemljište, a živi organizmi zemljišta su:

  • Na prvom mestu bakterije i aktinomicete koje čine 40 % živih organizama. Uloga im se ogleda u razlaganju materija i usvajanju azota iz vazduha. Aktinomicete poseduju sposobnost razgrađivanja teško razgradivih sastava, koje ni jedna druga grupa organizama ne može razgraditi (dlake, ljušture insekata…)
  • Gljive i alge čine isto 40 % živih organizama u zemljištu. Alge mogu obavljati fotosintezu. Gljive većinom žive u kiselom zamljištu i specijalizovane su za razlaganje biljnog materijala, posebno bogatom ligninom.
  • Kišne gliste čine 12 % živih organizama u zemljištu. Gliste sitne organsku materiju, luče kalcijum i tako slepljuju čestice gline i humusa i stvaraju postojan glineno – humusni kompleks. Dobro zemljište na kvadratnom metru do 30 cm dubine može sadržati preko 100 kišnih glista. Zbog izuzetne koristi pojedini istraživači nazivaju kišne gliste i „Kravice zemljišta“.

Zemljište daje samo ako je “živo”

Sitne životinje (nematode, grinje) – mezofauna čine 3 %, a njihova uloga je višestruka, a najviše vezana za razgradnju organske materije.

Krupne životinje (pauci, stonoge, puževi, krtice isl ) – makrofauna čine 5 %, a uloga im je slična kao kod mezofaune.

Istraživači zemljišta ustanovili su da po jednom hektaru zemljišta srednjeg kvaliteta u dubini od 5 – 20 cm nalazi se oko 10.000 kg raznih gljiva, bakterija, 4.200 kg glista i drugih beskičmenjaka, 1.000 kg algi a kada se tu doda razgradnja biomase dolazi se do brojke od 25.000 kg/hektaru živih organizama bitnih za održavanje i opstanak prirodne plodnosti poljoprivrednog zemljišta.

**PROIZVOĐAČI – Ako ste pročitali gore navedeno zamislite se pre nego što posegnete za paljenjem strništa posle žetve!

Savetodavac za ratarstvo
Dipl. inž. Miodrag Simić

Pročitaj i ...

organsko đubrivo kalcizacija u zimu

Kalcizacija u zimu, bolji prinosi na leto

Hladno vreme je pravi trenutak da jeuradite, kalcizacija u zimu ima svoje prednosti.