Wednesday 26.06.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » VISKI od pšenice, ječma, kukuruza za hedoniste

VISKI od pšenice, ječma, kukuruza za hedoniste

Viski je žestoko alkoholno piće koje se proizvodi od skrobnih žitarica: pšenice, ječma, kukuruza i dr. Karakterističnog je mirisa i ukusa koji nastaju posebnom tehnologijom od sušenja slada, fermentacije, destilacije i starenja u hrastovim sudovima.

Viski se proizvodi u Škotskoj i Irskoj, odakle je preneta proizvodnja u druge zemlje sveta, naročito u Ameriku. On se i razlikuje po mestu proizvodnje koje odlikuje posebna sirovina i tehnološki postupak destilacije, starenje i formiranje gotovog proizvoda. Najviše je rasprostranjen i najboljeg je kvaliteta sladni “malt” i žitni “grin” viski.

VISKI od pšenice, ječma, kukuruza za hedoniste

viskiSladni viski se dobija tako što se očišćeni ječam podvrgava vlaženju do 45% vlage pa se prebacuje u klijališta. U povoljnim temperaturnim uslovima vlage i vazduha izaziva se klijanje ječma. U savremenim uslovima proizvodnje ovaj postupak je automatizovan i neprekidan. Proklijali ječam odlazi na sušenje. Ovde počinje razlika između pivskog slada i slada za viski. Pivski slad se suši bez dima, a slad za proizvodnju viskija uz obilnu količinu dima. U tom cilju za sušenje se koristi bukovo drvo, treset, ćumur. Slad upija dosta dima koji se tokom ostalih operacija dosta smanjuje, pa se starenjem ponovo pojačava.

Osušeni slad postaje polufabrikat koji može kasnije da se upotrebi za proizvodnju piva ili viskija (već prema vrsti slada). čuva se u suvom stanju u silosima kao žito. Klijanjem aktivirani i dobijeni fermenti u svakom momenti mogu nastaviti započetu aktivnost razlaganja skroba i drugih sastojaka ječma ili drugih žitarica. Posle sušenja prevođenjem preko valjka uklanjaju se klice ječma ili drugih žitarica. Klicama se hrane muzne krave.

Slad se u mlinovima fino melje valjcima, zatim odlazi na kuvanje (ošećerivanje -saharifikaciju) gde se obavlja razlaganje skroba na prostije komponente. Posle hlađenja masa se filtrira i tako se dobija tečna i čvrsta faza. čvrsta faza je treber i  koristi se kao stočna hrana. Tečnost odlazi u sudove za fermentaciju po klasičnom postupku za žitne rakije. S obzirom na povoljne uslove fermentacija traje vrlo kratko, 2-3 dana.

Prevrela komina odlazi na destilaciju. Prvom destilacijom izdvajamo sirovi destilat, tj. iz tečne faze se izdvaja sav alkohol. To se radi na običnim kazanima. Za redestilaciju se koriste takođe  obi?ni periodični kazani sa nešto više podova kako bi se postigao veći stepen rafinacije i jačina alkohola od 70-80 vol.%. Ova destilacija se obavlja  uz izdvajanje frakcija.

VISKI od pšenice, ječma, kukuruza za hedoniste

Proizvedeni destilat se podvrgava starenju u manjim hrastovim buradima. Da bi se povratio delimično izgubljeni miris dima, duge buradi se sa unutrašnje strane žare nagorevanjem suvom šuškom ili na drugi način. Starenje se obavlja u posebnim prostorijama gde se može regulisati temperatura i vlažnost vazduha. Viski sazreva vrlo dugo i normalno se smatra da ovaj proces traje 7-10, pa i do 20 godina i više. Troškovi starenja su veliki obzirom na dugotrajnost, angažovanje velikih novčanih sredstava i veliki kalo.

Odležali viski se formira na taj način što se razblažuje fino rafinisanim alkoholom, a svodi se na željenu jačinu mekom vodom. Kvalitet dobrog viskija zavisi od njegovog formiranja. Za formiranje i tipizaciju se koristi viski različite starosti, često se dodaju male količine  onih kvalitetnijih i veće starosti. Primenjuje se i jeftiniji ubrzani postupak starenja viskija. Za tu svrhu se koriste  nagorele hrastove daščice koje se smeštaju u metalne tankove slično ubrzanom starenju vinjaka.

Žitni viski se proizvodi od mešavine ječma, ovsa, pšenice, raži, kukuruza i drugih žitarica. Postupak je sličan predhodnom, sa različitim izvorima sirovine. U SAD se proizvodi viski od kukuruza. Ovde je sasvim mehanizovan postupak proizvodnje i destilacije, koja je najčešće jednokratna. Starenje je kraće, od 4-5 godina. Pošto mu je kvalitet lošiji, on se meša sa manjim količinama malt viskija koji je mnogo kvalitetniji.

PSS Niš      Kocić Svetlana, dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva

VISKI od pšenice, ječma, kukuruza za hedoniste

Pročitaj i ...

vranilova trava lekovito bilje

Lekovito bilje je izvor zarade na manje hektara

Sa manje površine moguće je ostvariti viši prihod nego u ratarenju. Primer je iz Bavaništa.

Leave a Reply