Tuesday 10.12.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Systiva – tretiramo seme i štitimo list biljke koja će tek doći

Systiva – tretiramo seme i štitimo list biljke koja će tek doći

Novost u poljoprivredi koja nudi nešto neverovatno – tretiramo seme fungicidom i štitimo list biljke koja će tek niknuti! Kompanija BASF je objavila da Systiva nudi bolju budućnost u razvoju poljoprivrede.

Brojni su preparati već korišteni u zaštiti semena u setvi, ali još ni jedno sredstvo nije dalo novi prodor u razvoju kao Systiva – štiti seme, pomaže rast i razvoj korena, ali i štiti list biljke koja je nikla u toku sledećih 150 dana. Kako je to moguće? Samim razvojem biljke preparat Systiva se kreće kroz biljku i čuva je od stresa i bolesti.

Prema rečima Andrije Lilića iz kompanije BASF, Systiva će doprineti boljoj zaštiti strnih žita. U optimalnoj godini za razvoj žita Systiva može da praktično zameni prvi prolećni tretman zaštite biljaka. Samo seme je stimulisano da razvije zdrav i snažan korenov sistem što je dobra osnova za razvoj tako da sama biljka lakše prezimi (biomasa korena je veća do čak 36%). Upotreba zaštitnog sredstva dovodi do intenzivnog bokorenja i biljka je tokom razvoja otpornija na stres koji donose visoke i niske temperature, duži sušni periodi…

Tretiramo seme – Systiva BASF

Još jedna prednost je da Systiva štiti useve od bolesti koje su česte tokom razvoja – kod pšenice siva i smeđa pegavost, rđa i pepelnica dok je kod ječma to mrežasta i sočivasta pegavost i rđa.

Član tima BASF iz Bugarske, gospodin Todor Evtimov, je predstavio prednosti preparata Systiva u gajenju pšenice i ječma u regionima Poljske, Češke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije i Bugarske. Bilo da se primenjuje na severu Evrope (hladnijim regionima) ili na jugu, gde je suša izraženija, Systiva je doprinela boljem zdravlju biljaka i povećanju prinosa. Pšenica je više rodila za 5 -7 procenata dok je kod ječma još veći uspeh, od 9 do 13 procenata. Naveden je primer gajenja ječma u Bugarskoj, veoma osetljivih sorti, koje su zabeležile manje bolesnih biljaka i više prinose u odnosu na kontrolni uzorak za 13%. Dovoljan razlog za primenu Systive.

Semenske kuće u Srbiji će ove jeseni imati u ponudi kvalitetno seme koje je zaštićeno Systivom. Pitate se koliko će Vas to koštati? Preporuka kompanije BASF je da zaštita semena košta 16,80 evra (za količinu semena do 200 kg po hektaru u setvi). Lako je izračunati da korištenjem prednosti koje pruža Systiva samo povećanje prinosa nadmašuje investiciju u Systivu.

Stigla je budućnost na naša polja – Systiva.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

organsko đubrivo kalcizacija u zimu

Kalcizacija u zimu, bolji prinosi na leto

Hladno vreme je pravi trenutak da jeuradite, kalcizacija u zimu ima svoje prednosti.