Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Smonica je teško zemljište, ali ima načina …

Smonica je teško zemljište, ali ima načina …

smonicaSmonica je teško zemljište – smonica je  tip zemljišta koja se nalazi u grupi zemljišta koja se tretiraju kao vrlo teška i koja manje-više imaju sličan izgled, morfologiju, genetiku pa i posebno delovanje bilo kakvim teškim agregatima. Po morfološkim osobinama smonica ima dobro razvijene horizonte.

Dubina profila često iznosi 1-1,5 m, a horizonti imaju iste karakteristične osobine. Na nekim pozicijama u Srbiji, humusni horizont je veoma različit po dubini i kreće se od 70 cm pa do 120 cm. Izvesne razlike u razvijenosti horizonata, boji, strukturi i drugim morfološkim osobinama, ipak postoje i one se zapažaju ne samo kada se upoređuju smonice na jezerskim površinama sa onima u kotlinama već i kada se posmatraju smonice u svakoj kotlini pojedinačno.

Smonica je teško zemljište

 Smonica i njena struktura takođe imaju vrlo izraženu lošu osobinu a to je da je rogljasto-prizmatična sa krupnim agregatima u suvom stanju koja ima za posledicu vrlo tešku obradu, skupe inpute melioracije kako bi se omogućila stabilnija proizvodnja. Strukturni agregati smonice, se odlikuju velikom kohezijom pokazuju jak otpor mehaničkim silama. Hodnici faune su u težih smonica retki dok u onih koje pripadaju ilovačama ima nešto više glista i povećanu mikrobiološku aktivnost.

Iako navedene loše osobine ovakvih zemljišta prosto navodi na razmišljanje da li uopšte na ovakvim zemljištima ima neke ozbiljne proizvodnje, činjenica je da i na ovakvim zemljištima poljoprivedni proizvođači privređuju, no struka mora da se potrudi kako bi proizvođačima koji žive na ovakvim pozicijama omogućila poboljšanje kvaliteta zemljišta kako bi i oni mogli imati pozitivan finansiski efekat.

  autor:Dipl.ing.Darko Simić  PSSS Šabac

Najbolje mere za poboljšanje svojstava smonice su obilato đubrenje stajskim đubretom i gajenje višegodišnjih trava u smeši.

foto pixabay.com

Smonica je teško

Pročitaj i ...

soja sorte gustina setve ekstruder soja krečnjak rešava kombajn u soji soja izvoz soja suša

Krečnjak rešava probleme u razvoju biljaka

Optimalna pH reakcija zemljišta se postiže , na kiselim zemljištima, korištenjam krečnjaka.

Leave a Reply