Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Silosi i hladnjače za čuvanje roda do boljih cena

Silosi i hladnjače za čuvanje roda do boljih cena

Poljoprivrednici se često žale da otkupne cene nisu odgovarajuće – silosi i hladnjače bi bile pravo rešenje za njih. Sačuvati rod i na tržištu ostvariti najviši prihod kada to njima odgovara. To mogu ostvariti uz finansijsku pomoć Pokrajinskog fonda za razvoj Vojvodine, Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Ratari muku muče kako doći do profita u uzgoju pšenice, kukuruza, soje. Ponuda Pokrajinskog fonda za razvoj Vojvodine za podizanje silosa, podnih skladišta i izgradnju hladnjača je prihvatljiva proizvođačima. Suma koju mogu dobiti na kredit je od 10.000 do 40.000 evra. Kamata je 1,50% na godišnjem nivou uz grejs period (dodatna pogodnost – godinu dana bez obračuna kamate) i vraćanje kredita 36 meseci ( u ratama svakih 6 meseci – kada se vrši i prodaja sopstvenih proizvoda u poljoprivredi).

kvalitetna zrna hrana cena samo 12 poleganje manje zalihe poljoprivreda za 21.vek cena kvalitet
Silosi čuvaju Vaš trud

Važno je da imate kvalitetnu pšenicu jer njena cena zavisi i od visine proteina u zrnu, hektolitarske težine, glutena, Hagberga…Da bi znali prave vrednosti zrna pšenice pomaže Vam “Metron” svojim kvalitetnim analizatorima. Cena pšenice sa više od 12,5% proteina u zrnu, velikom hektolitarskom težinom i drugim dobrim odlikama na svetskom tržištu je skuplja za 10-12 US dolara po toni. Tako možete ostariti bolju cena i kod naših izvoznika.

Silosi hladnjače za veći prihod

Ukupno kapacitet hladnjača u Srbiji je 600.000 tona. Hladnjače su više zastupljene u centralnoj Srbiji, ali je Ministarstvo poljoprivrede Srbije akcijom osnivanja složenih zadruga dalo veliki podsticaj za povećanje kapaciteta – bespovratno je dodeljeno 59.000.000 dinara!!! To su iskoristili u Arilju, Slankamenu, Milićevom selu kod Požege…

Male hladnjače za čuvanje voća Vas mogu koštati od 20.000 – 35.000 evra
(za približno 30 – 40 tona voća) što Vam donosi sigurnost u plasmanu i da umanjite nepovoljno kretanje cena na tržištu.

Udruživanjem je znatno lakše podići kapacitete za čuvanje svojih proizvoda i tako lakše vratiti povoljne kredite uz 1,50% kamate na godišnjem nivou. Dolaze vremena kada će “mali” proizvođači skoro nestati sa tržišta i jedino će opstati ako gospodare svojim proizvodima i plasiraju ih u povoljnom trenutku, za njih. Da nema više prevara (daš pšenicu u silos, ona se proda, para nema, a država gleda svoja posla).

Cena pšenice u julu 2018. godine je na Produktnoj berzi u Novom Sadu bila 17,70 dinara za kilogram (bez PDV-a). Sada je 22,00 dinara (bez PDV-a) za kilogram. Sami izračunajte razliku na 100 tona pšenice.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

irig sajam perspektive voćarstva vivo sajam maline jabuke rusija uloga makroelemenata jabuka uvoz autohtone sorte jabuka boja jabuke izvoz poljoproizvoda jabuka boja djubrenje voćnjaka prinos kalijum reguliše savetovanje za

Savetovanje za uspešno voćarstvo – 14.12.2019.

Prilika da čujete savete o novim tehnologijama i sortama voća u Novom Sadu je Savetovanje za uspešno voćarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u subotu 14.12.