Wednesday 24.07.2019.
Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Silosi i hladnjače za čuvanje roda do boljih cena

Silosi i hladnjače za čuvanje roda do boljih cena

Poljoprivrednici se često žale da otkupne cene nisu odgovarajuće – silosi i hladnjače bi bile pravo rešenje za njih. Sačuvati rod i na tržištu ostvariti najviši prihod kada to njima odgovara. To mogu ostvariti uz finansijsku pomoć Pokrajinskog fonda za razvoj Vojvodine, Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Ratari muku muče kako doći do profita u uzgoju pšenice, kukuruza, soje. Ponuda Pokrajinskog fonda za razvoj Vojvodine za podizanje silosa, podnih skladišta i izgradnju hladnjača je prihvatljiva proizvođačima. Suma koju mogu dobiti na kredit je od 10.000 do 40.000 evra. Kamata je 1,50% na godišnjem nivou uz grejs period (dodatna pogodnost – godinu dana bez obračuna kamate) i vraćanje kredita 36 meseci ( u ratama svakih 6 meseci – kada se vrši i prodaja sopstvenih proizvoda u poljoprivredi).

kvalitetna zrna hrana cena samo 12 poleganje manje zalihe poljoprivreda za 21.vek cena kvalitet
Silosi čuvaju Vaš trud

Važno je da imate kvalitetnu pšenicu jer njena cena zavisi i od visine proteina u zrnu, hektolitarske težine, glutena, Hagberga…Da bi znali prave vrednosti zrna pšenice pomaže Vam “Metron” svojim kvalitetnim analizatorima. Cena pšenice sa više od 12,5% proteina u zrnu, velikom hektolitarskom težinom i drugim dobrim odlikama na svetskom tržištu je skuplja za 10-12 US dolara po toni. Tako možete ostariti bolju cena i kod naših izvoznika.

Silosi hladnjače za veći prihod

Ukupno kapacitet hladnjača u Srbiji je 600.000 tona. Hladnjače su više zastupljene u centralnoj Srbiji, ali je Ministarstvo poljoprivrede Srbije akcijom osnivanja složenih zadruga dalo veliki podsticaj za povećanje kapaciteta – bespovratno je dodeljeno 59.000.000 dinara!!! To su iskoristili u Arilju, Slankamenu, Milićevom selu kod Požege…

Male hladnjače za čuvanje voća Vas mogu koštati od 20.000 – 35.000 evra
(za približno 30 – 40 tona voća) što Vam donosi sigurnost u plasmanu i da umanjite nepovoljno kretanje cena na tržištu.

Udruživanjem je znatno lakše podići kapacitete za čuvanje svojih proizvoda i tako lakše vratiti povoljne kredite uz 1,50% kamate na godišnjem nivou. Dolaze vremena kada će “mali” proizvođači skoro nestati sa tržišta i jedino će opstati ako gospodare svojim proizvodima i plasiraju ih u povoljnom trenutku, za njih. Da nema više prevara (daš pšenicu u silos, ona se proda, para nema, a država gleda svoja posla).

Cena pšenice u julu 2018. godine je na Produktnoj berzi u Novom Sadu bila 17,70 dinara za kilogram (bez PDV-a). Sada je 22,00 dinara (bez PDV-a) za kilogram. Sami izračunajte razliku na 100 tona pšenice.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

đubriva prema vrsti cena hlebnog kvalitet zrna

Niska cena, kvalitet dobar? Treba sačekati dva meseca

Kako doneti pravilnu odluku - niske cene u julu, da li će biti više u decembru? Visok prinos i kvalitet Vam daje mogućnost da ostvarite profit.