Wednesday 26.06.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Saveti poljoprivrednicima – ima li pravih saveta ?

Saveti poljoprivrednicima – ima li pravih saveta ?

Saveti poljoprivrednicima – Mnogo je nepoznatih faktora koji će obeležiti poljoprivredu 2019. godine.Verovatno će biti teško i ove godine.  Kako smanjiti negativan uticaj i postići bolju zaradu od poljoprivrede ?  

Teškoće u poslovanju ostaju konstantne, ali neke možete ublažiti. Ne možemo čekati sutra, treba učiniti nešto danas da nas sutra ne iznenadi.

kukuruz vlažnog zrna gustina sklopa dan polja otkup kukuruza kukuruzna siva divlji sirak kukuruz kvalitet tržišteSvetska proizvodnja poljoprivrednih proizvoda beleži povećanje količina kukuruza ( rod od 1.074 miliona tona ), soje ( rod od 369 miliona tona ). Pšenica će zabeležiti rast cena tokom perioda januar – mart 2019. godine. Žetva u  Australiji je zabeležila pad, da li će zalihe pšenice iz regiona Crnog mora ” presahnuti ” u martu ? 

Pšenica , posejano je u Srbiji na oko 550.000 hektara u kasnim rokovima setve ( i van rokova ) i verovatno će se neke njive i preorati, ali ipak sačekajte proleće. Kvalitet semena je pod znakom pitanja samim time i buduća žetva može biti nekvalitetna ( seme sa tavana ). Svetsko tržište vrednuje pšenicu prema kvalitetu , plaća više i logično je da treba sejati kvalitenije sorte. Ko ima slabo klijanje pšenice možda je bolje da poseje u proleće ječam ili čak heljdu ( cene zrna heljde opravdavaju i male prinose po hektaru ).

 Koliko uložiti ?

Zasnivanje proizvodnje svima donosi finansijske muke. Želimo da malo uložimo a puno dobijemo. To nije moguće. Pravo pitanje je odnos troškova i prihoda ( ne sme se uložiti ispod minimuma jer će prinos i prihod biti isto minimalan ). Neko želi 10 i više tona pšenice po hektaru i ulaže sve da to i postigne i onda ga dočeka cena pšenice u žetvi od 16 dinara po kilogramu !? Zato prvo digitron u ruke i slušati tržište – pšenice beleži trend rasta cene u 2018. godini ( SAD plus 18%), kod nas je u januaru 2018. cena bila oko 17,00 dinara za kilogram , bez PDV-a, sada je na nivou od 20,70 dinara za kilogram ( bez PDV-a). Za isporuku u martu 2019. u zemljama EU cena pšenice je 203,25 eura za tonu ( 24 dinara za kilogram ).

Soja na tržištu sveta 

Soja je ovoga leta obradovala poljoprivrednike u Srbiji svojim prinosima. Cena u žetvi je bila oko 40,00 dinara za kilogram. Sada je cena oko 38,00 dinara za kilogram, bez PDV-a.

Na svetskom tržištu trgovinski rat SAD – Kina najviše utiče na cenu soje. Početak ” otopljavanja ” između rivala daje nadu skoka cene soje na tržištu SAD, na nivo od 10 US dolara za bušel (  oko 27 kilograma ). Naši proizvođači mogu da se nadaju većem izvozu zbog veće tražnje EU za non GMO sojom ( Nemačka želi  da poveća uvoz non GMO soje za tov svinja i goveda u 2019. godini).

Saveti poljoprivrednicima

Kukuruz 

Svetska proizvodnja od 1.074 miliona tona ( više za 28 miliona tona u odnosu na sezonu 2017/18.  godine). U Srbiji ove sezone je bio odličan rod , više od 8 miliona tona. Cena u januara 2018. na berzi u Novom Sadu je bila oko 16,80 dinara za kilogram ( bez PDV-a ), sada je cena na tržištu Srbije oko 15,00 dinara za kilogram , bez PDV-a.  Očekuje se rast potrošnje tokom 2019. godine, ali bez većih uspona cene na tržištu.

Prinosi rastu ?

Prošla sezona u Srbiji je bila berićetna. Jesenja setva pšenice nije bila blagovremena i možemo očekivati da prinosi budu niži na leto. Primena agrotehnike može pomoći, ali veliki je uticaj klime koja može da iznenadi naše ratare. Visina ulaganja mora da opravda očekivani prinos ( očekivani prihod ) i ” pozitivna nula ” nije opravdana. Ne možete malo uložiti i očekivati prinos iznad proseka. Setva spelte, ječma, heljde, uljane repice može da ponudi alternativu.

Sami trebate sve oceniti i sejati ono što papir i olovka opravdaju – naša država treba da pomogne da to bude i ostvareno ( tržište nije jedino koje određuje prihod poljoprivrednika ) .

 foto pixabay.com

Saveti poljoprivrednicima

Pročitaj i ...

vranilova trava lekovito bilje

Lekovito bilje je izvor zarade na manje hektara

Sa manje površine moguće je ostvariti viši prihod nego u ratarenju. Primer je iz Bavaništa.