Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Rokovi setve tokom jesenjih dana u Srbiji

Rokovi setve tokom jesenjih dana u Srbiji

Rokovi setve – Prvi člinilac uspešne proizvodnje pšenice je u našim agroekolloškim uslovima je vreme setve, važniji čak i od sorte i mineralne ishrane. Rok setve treba da omogući dobar predzimski razvoj biljaka.

Pšenica treba da uđe u zimu u fazi početka bokorenja – jedan, dva sekundarna stabla ili s razvijena najmanje tri lista. Ako se u tome uspe pšenica će se dobro ukoreniti, formirati dovoljne količine  šećera u čvoru bokorenja za uspešno prezimljavanje i što je najvažnije ostvariće se dobar sklop biljka. Povećanom gustinom setve ne može se nadoknaditi izostanak bokorenja pri kasnoj setvi.
Optimalni rok za setvu za centralno područje Srbije je do 25. oktobra. Sorte pšenice koje se najviše gaje na području Rasinskog okruga: Pobeda, Evropa – 90, Renesansa i Pesma su tolerantne prema rokovima setve i mogu se sejati od 1. do 25.oktobra.

Rokovi setve tokom jesenjih dana

Rok setve nijedna druga agrotehnička mera ne može da nadoknadi.

  Sklop, odnosno gustina useva je drugi važan  faktor za veliku proizvodnju pšenice. Ratari često koriste nepotrebno velike količine semena – oko 300 kg/ha i tako neopravdano poskupljuju proizvodnju. Time se baca najmanje 50 kg semena po ha. Sve nove sorte bokore se stvarajući jak čvor bokorenja, zato je nepotrebno da se pšenica guši pregu – stim sklopom u startu. Pregust sklop najpre dovodi do poleganja u vlažnim godinama. To je štetno u suvim godinama jer se voda neracionalno koristi.

Rokovi setve tokom jesenjih dana

Naše sorte pšenice podnose gustinu od 450 – 650 klijavih zrna po kvadratnom metru. Ovu gustinu je moguće ostvariti setvom deklarisanog semena koje ima veliku klijavost i energiju klijanja.
Norme setve treba da se kreće 220 – 260 kg/ha. U kasnoj, nekvalitetnoj i setvi omaške mora se upotrebiti 10-30 % veću količinu semena .
dipl.ing.Radojka Nikolić      izvor: PSS Krusevac
foto pixabay.com

Rokovi setve

Iz ovog primera vidljivo je da tradicionalna setvena norma može biti do 30 % veća od stvarno potrebne setvene norme.
Za isti prinos troškovi se nepotrebno povećavaju.
Razlike u setvi sejalicom (optimalna i povećana setvena norma) i rasturačem mineralnih đubriva
PSS Negotin Dipl.ing.polj. Vladica Gavrilović

Pročitaj i ...

soja sorte gustina setve ekstruder soja krečnjak rešava kombajn u soji soja izvoz soja suša

Krečnjak rešava probleme u razvoju biljaka

Optimalna pH reakcija zemljišta se postiže , na kiselim zemljištima, korištenjam krečnjaka.

Leave a Reply