Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » PROSO postrno, otporan na sušu

PROSO postrno, otporan na sušu

 Proso postrno – neopravdano zapostavljena biljka na našim prostorima, iako više namenska ( u ljudskoj i stočnoj ishrani, pogodna za dijetetsku upotrebu, dodatak pšenici za hleb i peciva, za proizvodnju piva i alkohola), visoke hranljive i svarljive vrednosti, a poseduje i antifungicidno dejstvo. Kao i zrno i slama prosa je dobre hranljive vrednosti. U našim agroekološkim uslovima, zbog svoje kratke vegetacije od 60-130 dana, se gaji kao postrni usev s obzirom na visoku otpornost na sušu i u suvljim rejonima. Dobar je predusev za mnoge kulture, jer zemljište ostavlja čisto od korova. Zato što dobro podnosi visoke temperature, ima manje zahteve prema vlazi, a potrebe za vodom su najveće od vlatanja do metličenja. Zahteva dosta svetlosti i ne podnosi zasenjivanje.

 Zbog sporog početnog rasta, zahteva čista zemljišta, te s toga su kao predkulture pogodne višegodišnje i jednogodišnje mahunarke i okopavine. Sorte se obično dele po boji, pa sorte žutog i crvenog zrna daju veći prinos. Zemljište za proso treba dobro pripremiti i prvo kultiviranje izvršiti na 6-8 cm, a drugo pred setvu nešto pliće. Pošto dobro reaguje na đubrenje mineralnim đubrivima, najveće količine usvoji od bokorenja do nalivanja zrna.

PROSO postrno, otporan na sušu

 Seje se dezinfikovano seme visoke čistoće i klijavosti u proleće, kada se temperatura ustali na 12-15 stepeni C. U našim krajevima se seje posle kukuruza, krajem aprila i početkom maja. Postrno se seje u junu i daje zadovoljavajući prinos.

 U širokoj setvi se seje na razmak između redova na 40-45 cm, kada je moguća međuredna kultivacija. Ako se seje na zakorovljenim parcelama, onda se seje na razmak od 12-15 cm, dok je dubina setve za oba načina 2-4 cm zavisno od vlažnosti.

 Proso sazreva neravnomerno od vrha ka donjem delu metlice, pa se žetva obavlja kada je središni deo metlice u fazi druge polovine voštane zrelosti. Preporučljiva je i dvofazna žetva, kada se biljke pokose na 15 cm visine i ostave u trakama da se prosuše. Posle 4-5 dana vrši se vršidba vršalicama za žito ili kombajnima. Ovršeno seme se skladišti na 14 odsto vlage.

 dipl.ing. GORDANA REHAK

foto pixabay.com

Organizmu daje puno energije i zagreva ga. Preporučuje se i kao vrlo pogodna hrana za starije osobe koje naginju bolestima krvnih sudova. Kalorijska vrednost 100 g oljuštenog prosa je 327 kcal. Sadrži 8,7 g vode, 10 g proteina sa veoma važnim aminokiselinama (argininom, triptofanom, lizinom, cistinom, histidinom, torozinom, rastvorljivu silicijumovu kiselinu), 2,9 g masnoća, 72,9 ugljenih hidrata, 8,5 g vlaknaste materije. Od minerala sadrži: 8,0 mg kalcijuma, 285 mg fosfora, 3,0 mg gvožđa, 5,0 mg natrijuma, 195 mg kalijuma, oko 170 mg magnezijuma, sumpora, fluora i joda. Od vitamina sadrži: gotovo sve vitamine grupe B (42 mg tiamina, 0,29 mg riboflamina, 4,7 mg nijacina i dr.) 0,18 mg vitamina E, vitamina A i silicijumovu kiselinu. Za pripremu jela najviše se preporučuje brašno od celog zrna (integralno brašno). Koristiti sveže samleveno brašno zbog neizmenjene sadržine vitamina i nezasićenih masnih kiselina. Za pripremu hleba i peciva koristi se samo instant pekarski suvi kvasac, koji ne sadrži nedozvoljene dodatke.

  Proso je izuzetno koristan za ishranu. Pomaže pravilnom radu i hrani želudac, pankreas, slezinu i creva. Kao takvo, široko se primenjuje i u dijetalnoj ishrani dijabetičara. Proso je najbolji prirodni lek. Ono daje crevnim bakterijama hranljivi supstrat i na taj način potiskuje razvoj bakterija koje uzrokuju trulenje u crevima. Zbog njegovih hranljivih i lekovitih svojstava preporučuje se, da se jela od prosa pripremaju jedan do dva puta nedeljno. Mleveno prošeno brašno koristi se u pripremi hleba i peciva, pomešano oko 15% sa drugim bezglutenskim brašnom.

 Preporučuje se kao dijetalna hrana licima koja se bave intelektualnim poslovima, nervoznim i starijim licima kojima preti skleroza. Korišćenje prosa se savetuje kod tegoba sa kiselom krvi (acidoze), koristi se i protiv taloženja štetnih materija kod reumatizma i gihta.

 Proso postrno  

Pročitaj i ...

soja sorte gustina setve ekstruder soja krečnjak rešava kombajn u soji soja izvoz soja suša

Krečnjak rešava probleme u razvoju biljaka

Optimalna pH reakcija zemljišta se postiže , na kiselim zemljištima, korištenjam krečnjaka.

Leave a Reply